17 septembrie 2021
Chisinau
Economie

Guvernul anunță că 428 de mii de oameni vor beneficia de pensii majorate din octombrie

Loading
Economie Guvernul anunță că 428 de mii de oameni vor beneficia de pensii majorate din octombrie
Guvernul anunță că 428 de mii de oameni vor beneficia de pensii majorate din octombrie
Vocea poporului

Din 1 octombrie, pensionarii care au stagiul complet de mun­că și primesc sub 2000 de lei, vor avea pensii mai mari. Majorarea, în medie, va fi de 366 de lei în cazul lor. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița.

„Va fi cea mai mare creștere din istoria țării. Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei mi­nime. Astfel, începând cu 1 octom­brie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor pri­mi o pensie minimă de 2000 de lei lunar.  În prezent, pensia minimă este de 1188 de lei”, a menționat Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.

 

Mai mare, în medie, cu 366 de lei

În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu sta­giul complet de cotizare care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 de mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor benefi­cia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari, a căror mă­rime depinde de valoarea pensiei minime, vor crește, în medie, cu 450 de lei.

De asemenea, la 1 octombrie 2021, se va realiza indexarea pen­siilor cu 3,86%. „Toți pensionarii vor beneficia de majorări semnifica­tive, atât cei cu stagiul incomplet, cât și cei cu stagiul deplin. Costu­rile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resurse interne ale statului care vor fi pri­oritizate în așa fel încât să acopere cheltuielile pentru creșterea sem­nificativă a pensiilor. Sunt sigură că veștile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat prim-minis­trul Gavrilița.

„Noile modificări prevăd sprijin pentru pensionarii vulnerabili, cu cele mai mici pensii. 428 de mii de oameni vor beneficia de aceste creșteri. Măsura costă 512 milioa­ne de lei până la sfârșitul acestui an, iar pentru anul viitor – 2,1 mili­arde de lei. Resursele vor fi alocate din bugetul de stat”, a completat ministrul Muncii și Protecției Soci­ale, Marcel Spătari.

Un simplu calcul arată că o per­soană cu dizabilitate severă din copilărie va primi de la 1 octom­brie cu 609 lei mai mult pe lună, 1500 de lei în loc de 891.  O per­soană cu dizabilitate accentuată din copilărie va primi cu 568 de lei mai mult, 1400 de lei în loc de 831, iar alocația lunară pentru îngrijire și supraveghere se va majora de la 950 de lei la 1600. În total, peste 84 de mii de oameni vor avea alocații mărite, iar 34 de mii de persoane cu dizabilități vor avea o pensie mai mare.

 

Examinat și susținut de CNSM

Proiectul de hotărâre a fost exa­minat și susținut de Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM), pentru că vizează depășirea minimului de existență, de 1700 de lei, stabilit în cazul pensionarilor.

„CNSM a examinat proiectul de hotărâre privind majorarea pensiei minime și aducerea cuantumului ei până la două mii de lei. Vreau să spun că noi am susținut acest proiect, de a majora pensiile foarte mici. Minimul de existență la pen­sionari este de 1700 de lei, pensia de 2000 de lei propusă este un lu­cru foarte important. Asta deja ține de nivelul minimului de existență în genere pe țară. E un lucru care trebuie salutat. Este important că s-a adoptat decizia respectivă, ea trebuie să fie pusă la bază pentru anii viitori și la suma dată să fie majorate anual transferurile de la Bugetul de Stat, pentru Bugetul de Asigurări Sociale de Stat, care este unul destul de consistent la mo­mentul actual”, a menționat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

Proiectul va fi discutat în comi­siile parlamentare, după care va fi supus votului. În prezent, pensia minimă este de 1188 de lei. Actu­ala conducere își onorează promi­siunile făcute anterior, de a majora pensia minimă la 2000 de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și