3 iulie 2024
Chisinau
Social

Grija pentru a avea cu ce face focul la iarnă e mai mare decât teama de boli

Loading
Social Grija pentru a avea cu ce face focul la iarnă e mai mare decât teama de boli
Grija pentru a avea cu ce face focul la iarnă e mai mare decât teama de boli
Vocea poporului

Moldovenii sunt preocupați acum cel mai mult de aprovizionarea cu lemn de foc pentru  iarnă. Nici pan­demia, nici războiul din vecinătate pare că nu-i mai îngrijorează atât de mult decât gândul să aibă cu ce să se încălzească la iarnă. Agitația a pornit odată cu scumpirea gazului. Iar speculanții au profitat de mo­ment, au procurat cantități mari de lemn și acum le vând la prețuri exor­bitante, de peste 1500 de lei pentru un metru cub. Statul ne dă asigurări însă că lemne de foc vor fi pentru toți și încă la un preț rezonabil.

Primul pas a fost de a se întoc­mi în toate primăriile din Republica Moldova liste pentru aproviziona­rea cu lemn de foc la preț de stat. A trecut mai bine de o lună de când oamenii s-au pus în rând și așteaptă oarecum îngrijorați, fiindcă iarna se apropie, dar ei nu văd nici o mișcare în acest sens. Au apărut tot feluri de vorbe că, în afară de cei 700 de lei pentru un metru cub, vor trebui să achite și transportul și apoi o să iasă tot la cei 1500 de lei cu cât vând acum speculanții. Unii mai analizează fondul forestier și spun că de unde are Republica Moldova atâta pădure ca să-i asigure pe toțicu lemne de foc, or, n-or tăia toți copacii.

Aduce claritate în acest caz Ior­danca-Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului. „Nu trebuie să existe această panică, lemn de foc există destul, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov. Ministe­rul  Mediului lucrează, în prezent, la elaborarea unui Plan de acțiuni pentru aprovizionarea populației cu lemne de foc, aplicabil la nivel cen­tral și local.

Guvernul va aloca Agenției „Moldsilva” 64,2 milioane lei, din Fondul de Rezervă, în scopul nead­miterii majorării prețurilor la lemnul de foc comercializat către populație pentru sezonul rece. O dispoziție în acest sens a fost aprobată de Co­misia pentru Situații Excepționale, în cadrul unei ședințe care a avut loc recent, prezidată de premierul Natalia Gavrilița.

O bună parte a populației, cei care nu au sobe de încălzit cu lemne, au fost șocați de prețul mare la gaz și se întreabă dacă vor beneficia de indemnizații ca și anul trecut. Răspunsul nu s-a lăsat mult timp așteptat. Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat deja că mecanismul de acordare a compensațiilor în perioada rece a anului va costa bugetul de stat cinci mi­liarde de lei.

 

Acordarea compensațiilor în sezonul rece va costa bugetul de stat cinci miliarde de lei

 

Potrivit oficialului, 90% dintre toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de ajutor din partea statului, astfel încât valoarea facturii la încălzire să fie cât mai apropiată de cea din iarna anului trecut. Marcel Spatari spune că toți cetățenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula câte procente din valoarea facturii va fi compensată.

Ministrul Muncii și Protecției Soci­ale recunoaște că un tarif de 23 de lei la gaz este insuportabil pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul dă asigurări că Guvernul nu își va lăsa cetățenii singuri în fața provocărilor iernii, iar cea mai mare parte a facturii va fi compensată din bugetul de stat. Vulnerabile din punct de vedere energetic sunt chiar și persoa­nele care au un salariu de 20 de mii de lei, spune ministrul.

„Compensațiile vor fi oferite direct în factură, cu scopul de a menține valoarea facturii la nivel comparabil cu valoarea celei de anul trecut. Compensațiile vor fi oferite

pe categorii. Avem o anumită categorie de oameni care se descurcă foarte bine, sunt oameni de afaceri de succes sau foști demnitari, această parte a populației se va încadra în categoria celor nevulnerabili. Salariul de 20 de mii de lei este un salariu care te ajută să te descurci în viață, dar cu el nu poți să plătești o factură de cinci mii de lei. Asta înseamnă că marea majoritate a populației este vulnerabilă. Adică peste 90% dintre cetățeni se vor încadra în cele patru categorii de vulnerabilitate ener­getică. Diferențele acordate categoriilor nu vor fi foarte mari. Chiar și cei care vor fi de o vulnerabilitate medie, vor primi o compensație consistentă”, a relevat Marcel Spatari.

Ministrul afirmă că Guvernul mizează pe buna-credință a fiecărui cetățean.

„În octombrie și noiembrie, toate gos­podăriile se vor înregistra într-un sistem informațional, va fi un formular on-line. Acolo vor fi declarate veniturile, ca să ve­dem cât la sută din cheltuielile gospodăriei reprezintă factura la energie. De asemenea, se vor lua în considerare și alte aspecte sociale. Cum ar fi, de exemplu, gradul de dizabilitate. După o lună de la acumularea informațiilor, Guvernul va veni cu criteriile de împărțire a banilor. Avem mulți pensi­onari care nu știu să se înregistreze on-line, aici vor fi implicați asistenții sociali. Vor fi verificate sursele de venit cunoscute de stat, adică salariile, pensiile, alocațiile, indemnizațiile. Este foarte greu să verificăm, dar tot este mai bine decât să nu facem ni­mic. În primul an, vom începe cu declarații pe propria răspundere, care se vor verifica aleatoriu. Scopul nostru nu este de a pe­naliza oamenii, ei doar vor fi transferați în altă categorie, dacă se descoperă că nu au declarat corect”, a adăugat Marcel Spatari.

ANRE a stabilit un tarif de 22,99 lei pen­tru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Noul tarif este aplicat odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

 

Sindicatele, alături de populație

Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, fiind alarmați de situația din domeniul energetic, au solici­tat anterior Guvernului să aprobe un set de măsuri în contextul crizei din sectorul ener­getic. Printre acestea sunt compensarea diferențelor de tarife și prețuri, create ca ur­mare a majorărilor, pentru toată populația; majorarea ajutorului acordat de către stat consumatorilor casnici pentru consumul de resurse energetice; să fie subvenționați agenții economici care produc sau pre­stează bunuri și servicii de primă necesita­te, mai cu seamă cei care fabrică produse alimentare. În afară de aceasta, sindicatele au mai cerut examinarea posibilității unor noi majorări salariale pe parcursul anului 2022 și să fie introduse plafoane de prețuri și tarife pentru mărfurile și serviciile de uz cotidian.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand