Cel puțin 50 de afaceri din domeniul turismului vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă, în următorii trei ani, prin intermediul Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului. Dosarele de participare la program vor putea fi depuse online la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
Programul a fost lansat, pe 22 septembrie, la o pensiune turistică din Butuceni, în prezența reprezentanților Guvernului, ai Delegației Uniunii Europene și asociațiilor de profil. Programul este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului cu susținerea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și Ministerului Culturii.
Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că Programul de turism rural face parte din proiectul UE pentru o economie durabilă, inovatoare, ecologică și competitivă. „Acest proiect, în valoare de 8 mln. de euro, are șapte componente, este finanțat de UE și implementat de ODA. Programul este o oportunitate unică pentru IMM-uri din mediul rural de a pune în aplicare idei de afaceri noi, de a extinde afacerile proprii și de a crea locuri noi de muncă”, a menționat ambasadorul.
La rândul său, Sergiu Prodan, ministrul Culturii a salutat dezvoltarea acestui mecanism de susținere guvernamental, care va aduce plusvaloare turismului autohton.
„Domeniul turismului reprezintă o prioritate importantă pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, iar Ministerul Culturii depune continuu eforturi privind realizarea politicilor statului în acest sector. Astfel, recent am creat Oficiul Național al Turismului, instituție care va coordona toți actorii din domeniul turismului din Republica Moldova, iar domeniul turismului rural rămâne printre priorități. Diversificarea ofertei turistice naționale prin noi afaceri în domeniul turismului rural va contribui substanțial la dezvoltarea și consolidarea comunităților rurale, la crearea de noi locuri de muncă, noi destinații turistice ce vor pune în valoare potențialul turistic al celor trei regiuni: centru, nord și sud”, a relevat Sergiu Prodan.
Dumitru Pîntea, directorul ODA, a spus că noul program va stimula dezvoltarea afacerilor în domeniul turistic: „Programul va promova și facilita activitățile de turism și antreprenoriat, crearea de noi afaceri, creșterea veniturilor în turism și în sectoare conexe, inclusiv promovarea exportului de produse și servicii turistice autohtone. Pe parcursul a trei ani de implementare a programului, vor fi susținute cel puțin 50 de întreprinderi mici și mijlocii cu granturi de până la 500 de mii de lei per beneficiar, cu o contribuție proprie de 30% din valoarea proiectului investițional”.
Programul are trei componente: informare și promovare, sprijin financiar nerambursabil și monitorizare și evaluare. Bugetul programului este de circa 30 de milioane de lei pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de a fi completat cu fonduri de la donatori locali și străini.
De menționat, că Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, instituție publică fondată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a semnat un contract de granturi cu Uniunea Europeană de finanțare a programelor de suport ODA în valoare totală de opt milioane euro, pentru o perioadă de trei ani. Din bugetul total, circa 500.000 de euro sunt destinați Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, în domeniul turismului rural.