18 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Ghid de scaune auto pentru copii: reguli şi recomandări

Loading
Auto Ghid de scaune auto pentru copii: reguli şi recomandări
Ghid de scaune auto pentru copii: reguli şi recomandări
scaun-auto-pentru-copii

Foto: iweeklyauto.com

De câte ori ai văzut pe şosea părinţi inconşti­enţi care îşi ţin copi­ii mici pe scaunul din dreapta şoferului? Sau de câte ori s-a întâm­plat să vezi copii care îşi fac de cap pe bancheta din spa­te, fiindcă părinţii nu i-au învăţat să poarte centura de siguranţă? De nenumărate ori, cu siguranţă. În încerca­rea de a îmbunătăţi şansele de supravieţuire a copiilor în cazul accidentelor rutiere şi, totodată, alăturându-ne la acţiunea „Scăunele pentru copii”, demarată recent de INP, vă propunem următo­rul ghid de scaune pentru copii în maşină.

 

Am văzut de nenumărate ori copii care stau cu feţele lipi­te de parbriz, fiindcă părintele se crede cel mai bun şofer de pe planetă, iar din acest motiv copilul nu poate păţi nimic. Am mai văzut copii care se zben­guie nestingheriţi pe bancheta din spate, când nu ar trebui să facă asta – pe lângă faptul că nu poartă centurile de siguranţă, îi poate distrage atenţia şoferu­lui, ceea ce poate duce la un ac­cident. Şi nimeni nu-şi doreşte o asemenea tragedie.

Copiii trebuie educaţi să fie liniştiţi în maşină şi să urme­ze câteva reguli care ar putea, la un moment dat, să le salve­ze viaţa. Iată, aşadar, un ghid adresat părinţilor care călăto­resc în maşină cu copii mici, axat în principal pe scaunele auto pentru copii.

 

Ce spune Regulamentul?

 

În 2013, au intrat în vigoare noi modificări operate în Regula­mentul circulaţiei rutiere. Acesta nu permite transportarea pe bra-ţe a copiilor cu varstă de până la şapte ani, dar obligă utilizarea în acest scop a unui sistem de re­ţinere conform standardelor de siguranţă, ce corespunde masei şi taliei copilului. Pentru copiii cu vârsta de la 7 – 12 ani, este ad­misă utilizarea şi a altor mijloace de adaptare, care face posibilă aplicarea corectă a centurii din dotarea autoturismului. Va fi stabilită şi interdicţia de a trans­porta copiii cu vârsta mai mică de 12 ani atât pe şaua din spate, cât şi în ataşul motocicletei.

 

Cum aleg scaunul pentru copil?

 

Scaunele de maşină pentru copii se aleg în funcţie de greu­tatea şi înălţimea copilului.

Ca regulă generală, be­beluşii se transportă în scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers a maşinii.

Organizaţia britanică Ro SPA recomandă ca părinţii să folosească un astfel de scaun până când copilul cântăreşte cel puţin 9 kg şi poate sta în pi­cioare fără ajutor cel puţin 30 de minute.

Doar după ce copilul depă­şeşte aceste limite, părinţii îi pot schimba scaunul cu unul care se fixează cu faţa la direc­ţia de mers a maşinii.

Pe piaţă există trei tipuri de scaune auto pentru co­pii: scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers(pentru copii de până la 13 kg sau 12-15 luni), scaune care se fixează cu faţa la direcţia de mers (pentru co­pii cu greutatea cuprinsă între 9-18 kg sau până la vârsta de patru ani) şi scaune înălţă­toare (pentru copii cu greuta­tea cuprinsă între 15-36 kg sau cu vârste cuprinse între cinci şi 12 ani).

 

scaune-auto-copii

 

Multe autoturisme produse în ultimii 20 de ani au scaune înălţătoare încorporate în ban­cheta din spate, aşa că, dacă aveţi copii şi căutaţi o nouă maşină, puteţi economisi ceva bani dacă găsiţi o astfel de ma­şină. De exemplu, Volvo XC60 şi Volkswagen Sharan au aşa ceva.

 

Cu centură sau ISOFIX?

 

Există două sisteme de prin­dere pentru scaunele de maşină pentru copii – ISOFIX şi cu centură (sau, în termeni oficiali, ECE R44.03/ECE R44.04). Scaunele care folo­sesc sistemul de prindere ISO­FIX (International Standards Organisation FIX) sunt mai si­gure decât cele cu prindere prin centură fiindcă se fixează strâns şi nu permit mişcarea scaunu­lui odată ce a fost montat.

Scaunele cu ISOFIX trebuie folosite într-o maşină care are în dotare puncte de prindere ISOFIX, dar ar trebuie să fie destul de uşor să găseşti o ma­şină cu aşa ceva, fiindcă aproa­pe toate maşinile noi şi majori­tatea maşinilor la mâna a doua sunt dotate cu ISOFIX.

 

Unde se montează scaunul pentru copii în maşină?

 

Scaunele pentru copii pot fi montate atât pe scaunul din dreapta-faţă, cât şi pe banche­ta din spate. Chiar şi aşa, reco­mandarea celor de la EuroN­CAP este ca scaunele pentru copii să fie montate doar pe bancheta din spate, fiindcă ofe­ră mai multă siguranţă pentru cei mici.

De asemenea, dacă un sca­un de copil cu spatele către sensul de mers e montat pe scaunul din dreapta-faţă, airbagul pentru pasagerul din dreapta trebuie dezac­tivat.

La cele mai multe maşini, airbagul pasagerului poate fi dezactivat prin intermediul unui butuc acţionat cu cheia de contact. Dacă airbagul pasa­gerului nu poate fi dezactivat, atunci scaunul copilului trebu­ie montat neapărat pe bancheta din spate.

 

Alte recomandări

 

Nu modifica niciodată scau­nul copilului sau centura maşi­nii pentru a le face să se potri­vească împreună.

Dacă montezi un scaun de copil pe scaunul din dreap­ta-faţă, asigură-te că scaunul maşinii e poziţionat cât mai în spate cu putinţă. Astfel, scau­nul copilului e mai departe de bord, ceea ce duce la un risc mai scăzut de rănire în cazul unui accident frontal.

Dacă obişnuieşti să scoţi din maşină scaunul copilului, asi­gură-te că îl remontezi corect de fiecare dată. Dacă scaunul stă tot timpul în maşină, verifi­că periodic dacă e fixat corect.

Evită scaunele pentru copii vândute la mâna a doua. Nu ştii în ce stare se află sau dacă au fost implicate într-un accident.

Scaunele ieftine dau impre­sia de chilipir, însă s-ar putea să fie acoperite cu materiale de proastă calitate, care îl fac pe copil să transpire şi, deci, să nu stea confortabil. Nu pare mare lucru, dar un bebeluş care nu stă confortabil o să-şi facă sim­ţită prezenţa destul de zgomo­tos şi s-ar putea să te facă să-ţi iei ochii de la drum.

Un scaun auto pentru copii costă undeva între 1400 şi 8000 de lei, în funcţie de greutatea pentru care a fost construit. Pare mult, însă viaţa copilu­lui tău valorează mult mai mult decât 500 de euro, cu siguranţă.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand