„Cei cinci ani de mandat care s-au scurs pot fi caracterizați ca ani de luptă continuă și încercări constante de a îmbunătăți condițiile de muncă și a-i motiva pe angajații din domeniul Educației și Cercetării, ca ani de dialog social activ cu partenerul nostru principal – Ministerul Educației și Cercetării, ca o perioadă de consolidare a structurilor teritoriale ale Federației”.
Astfel și-a caracterizat Ghenadie Donos mandatul de președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), fiind recent reales în această funcție. „În perioada următoare va trebui să păstrăm acest ritm și să continuăm să fim vizibili și vocali, pentru a realiza obiectivele și sarcinile înaintate de Congresul VIII”, a mai adăugat acesta.
Cât privește relația cu actualul Guvern, Minister al Educației și Cercetării, Ghenadie Donos ne-a spus că aceasta se încadrează în noțiunea de dialog social, prin prisma realizării negocierilor tripartite Sindicate – Patronat – Guvern.
„Aici, FSEȘ, ca și parte a CNSM, are cota sa de responsabilitate în fața membrilor de sindicat din ramura educației, pentru ca aceste negocieri să aducă rezultate. În raport cu Puterea, ne construim relațiile prin mesajul nostru ferm: Condițiile de muncă și salarizarea, insuficient corelate cu importanța socială a profesiei de Pedagog, afectează motivația și inserția profesională a cadrelor în sistemul educațional și în cel de cercetare”, a adăugat Donos.
Întrebat în ce măsură vocea sindicatelor este ascultată, președintele FSEȘ susține că aceasta este în consonanță cu sloganul Congresului VIII – să valorificăm vocile profesorilor!
„Într-adevăr, pentru a fi auzite, mesajele trebuie amplificate. În unele cazuri, pentru a fi auziți, am recurs la acțiuni de sensibilizare și protest. În context, FSEȘ a avansat un șir de propuneri către autorități, care au dus la modificări legislative. De exemplu, cele menite să combată violența, inclusiv cea fizică, asupra personalului din învățământ. Modificarea art. 48 din Codul Educației a dus la aprobarea Regulamentului privind concursul pentru ocuparea funcției de conducător al organului local de specialitate în domeniul învățământului”, ne-a mai spus Ghenadie Donos.
Un element esențial este și colaborarea internațională. „În contextul actual, păstrarea și consolidarea relațiilor de parteneriat cu colegii noștri sindicaliști din țările Europei este o prioritate. Tradițional, avem relații de colaborare activă cu frații noștri din România, am avut în perioada mandatului 2020-2025 întâlniri finalizate prin semnarea unor acorduri de colaborare între organizații sindicale de la noi (UTM, USM, CSRT Chișinău, Ungheni, Hâncești) cu sindicate din România, Ucraina. În calitatea mea de președinte al FSEȘ, am fost ales membru cu drept de vot (delegat de țară) în Comitetului Sindical European pentru Educație din cadrul Internaționalei Educației, am participat trimestrial la toate ședințele CSEE, la care sunt permanent abordate subiectele stringente din sectorul educației la nivel european. Participăm permanent atât la Conferințele CSEE, organizate o dată în doi ani, cât și la diverse întruniri tematice, ultima fiind ședința Comitetului Permanent pentru Învățământ Superior și Cercetare al CSEE, la care au participat reprezentanți ai sindicatelor din Educație din 32 de țări. Ca Sindicat, punem preț pe respectarea valorilor europene comune, printre care asigurarea salariilor decente, crearea condițiilor bune de lucru, care sunt imperativ necesare pentru asigurarea unui proces educațional de înaltă calitate”, a conchis președintele FSEȘ.