După cum v-am relatat în numărul trecut, Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a modificat Metodologia de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale. Sau, cum se mai spunea, a fost abrogat amendamentul Furdui la Legea cu privire la gaze naturale, din cauza căruia consumatorii finali de gaze din ţara noastră au fost obligaţi să plătească aiurea sute de milioane de lei, anual. ANRE promitea că, odată cu aplicarea noilor prevederi ale metodologiei tarifare, se va produce micșorarea tarifului pentru serviciul de transport al gazelor naturale şi, în ultimă instanţă, la scăderea costului final de furnizare a gazelor naturale în casele noastre.
În scurt timp după această decizie a ANRE, şi noul premier, Pavel Filip, a declarat că au fost identificate posibilități ca tarifele la gaze să fie micșorate imediat, din motive obiective.
ANRE s-a ţinut de cuvânt. Astfel, în şedinţă, din 26 ianuarie curent, Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o hotărâre prin care a decis să micșoreze tarifele medii la gazele naturale. Drept consecinţă, tarifele finale de furnizare a gazelor pentru categoriile de consumatori au fost diminuate. De exemplu, tariful mediu final la gazele naturale furnizate de întreprinderile SA „Moldovagaz” a fost diminuat cu 10,9 la sută. Adică, de la 6.222 de lei plătiţi pentru 1000 de metri cubi, tarif stabilit în noiembrie 2015, s-a ajuns la 5545 de lei pentru mia de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă o ieftinire cu 677 de lei.
În mod concret, ANRE a stabilit un tarif de 5892 de lei pentru 1000 de metri cubi, cu 10,1 procente mai puţin, pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 30 de metri cubi şi de 6138 de lei pentru 1000 de metri cubi, reducere de 10,1 procente, pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de peste 30 de metri cubi.
Noile tarife au intrat în vigoare la 1 februarie 2016
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a explicat micşorarea tarifelor la gazele naturale prin reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale importate din Federația Rusă şi modificarea Legii cu privire la gazele naturale și a Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale, fapt ce a permis returnarea dreptului ANRE de a reglementa integral activitatea operatorului rețelei de transport prin stabilirea tarifului unic pentru serviciul de transport, indiferent de destinaţia transportării gazelor naturale.
Drept consecinţă, s-a reuşit ca în formula de calcul a tarifelor la gazele naturale să se includă veniturile obținute de la tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce compensează cheltuielile suportate pentru transportarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova și are un impact pozitiv asupra costurilor, în sensul diminuării tarifelor de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali.