Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori – ediția VI 2022, desfășurat recent la Chișinău, „a pus pe jar” comunitatea bucătarilor, a patiserilor și brutarilor juniori și seniori din R. Moldova.
Circa 100 de elevi, profesori de la 15 instituții de învățământ care pregătesc specialiști la meseriile Bucătar, Cofetar, Brutar și Tehnologia Alimentației Publice, 15 cei mai solicitați bucătari-șefi și specialiști în tehnologia alimentației publice, 11 parteneri ai Campionatului cu rol de organizatori și sponsori, mai multe camere de luat vederi și reporteri ai posturilor TV s-au întrunit la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău pentru a pune în valoare „arta de a prepara mâncăruri alese și însușirea de a le aprecia calitatea”.
Campionatul respectivse află la cea de a VI-a ediție, iar popularitatea sa crește de la an la an, fapt dovedit prin interesul de participare la concurs a instituțiilor de învățământ, a agenților economici din sectorul HORECA, a comunității bucătarilor și a partenerilor sociali.
Vitalie Belîi, dr., conf. univ., director interimar al Școlii Profesionale nr. 2 din Chișinău, a menționat, la deschiderea evenimentului, că acesta întrunește tinerii pasio-nați de arta culinară, care își încearcă puterile la probe devenite tradiționale: Tema de acasă, Cutia magică, Proba individuală. De fiecare dată, elevii ghidați de profesori și maiștri au dat dovadă de profesionalism, competență, ingeniozitate și pasiune, calități pentru care au fost decernate trofee memorabile.
În cele șase ediții ale sale, Campionatul a răspuns provocărilor economice, sociale de forță majoră. În acest an, la proba „Tema de acasă”, competitorii au preparat specialități gastronomice din bucătăria tradițională ucraineană, printre acestea regăsindu-se peș-tele umplut ca la Odesa, sarmale (Holubțî), colțunașii cu cartofi și vișină (vareniki), borșul cu sfeclă roșie, korovai – pâine împletită pentru sărbători, torturi și deserturi cu miere. Bucătăria ucraineană este o parte integrantă a culturii ucrainene, a ospitalității acestui frumos și glorios popor. Prin acest gest, participanții la Campionat s-au solidarizat cu poporul ucrainean, care trece prin momente foarte grele.
Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în domeniul HoReCa, fondat de Asociaţia Patronală din Comerţ, Hoteluri, Restaurante şi Catering și Federaţia Sindicală a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri, este unul dintre organizatorii principali ai Campionatului, și pe parcursul anilor a favorizat dezvoltarea unei platforme de parteneriat social la nivelul HoReCa în domeniul formării profesionale, creată în scopul sprijinirii învăţământului profesional tehnic şi formării continue, precum şi în scopul corelării formării profesionale a angajatorilor şi salariaţilor cu cerinţele pieţei forţei de muncă.
Diana Romanciuc, președinta Federaţiei Sindicale a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şiHoteluri („SindLUCAS”), vicepreședintă a Comitetului Sectorial, a menționat că, pe parcursul anului de studii 2021-2022, partenerii sociali au organizat pentru
cadrele didactice și elevii instituțiilor de învățământ din domeniu câteva master class-uri, iar Campionatul gastronomic este punctul de vârf al colaborării intersectoriale pentru competențe. Astfel, campionatul este și o prezentare a calificării tinerilor pentru a fi recrutați de angajatori.
Galina Rusu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), prezentă la eveniment, de asemenea a menționat valoarea Campionatului pentru dezvoltarea raporturilor între sistemul educațional și piața muncii și pentru dezvoltarea competențelor practice ale elevilor.
Titlul Școala Anului 2022 în domeniul gastronomic a fost conferit școlilor: Locul I – Centrul de excelenţă în servicii şi prelucrarea alimentelor Bălți; Locul II – Școala profesionala nr. 5 din Chișinău, Locul III – Școala profesională nr. 2 din Chișinău.
Liliana POSȚAN, secretar tehnic al Comitetului Sectorial CSFPCHR