De vreme ce în ţara noastră modificările legislative sunt frecvente, iar situaţia legată de controlul în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, de doi ani deja, rămâne a fi incertă, reprezentanţii sindicatelor sunt instruiţi periodic în această materie.
Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă este unul dintre principalii piloni în activitatea de zi cu zi a sindicatelor, în special, a celor de la întreprinderi, a precizat Tudor Rusu, specialist în materie al Federaţiei „Sindicons”.
„Desfăşurăm astfel de instruiri de două ori pe an, deoarece în permanenţă sunt aprobate norme, legi şi instrucţiuni noi. Drept urmare, salariaţii şi specialiştii în domeniu trebuie să-şi perfecţioneze cunoştinţele şi să fie instructaţi pentru a şti cum să organizeze activităţile de securitate şi sănătate în muncă la întreprinderi”.
La rândul său, Victor Ţurcanu, şef de direcţie în cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii, a menţionat că această instituţie se află în plin proces de reorganizare. Astfel, angajaţii structurii în cauză vor răspunde de acum încolo doar de relaţiile de muncă. În acelaşi timp, controlul în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă va fi exercitat de alte 10 structuri publice, care nu sunt încă pe deplin funcţionale. Totodată, ar urma ca Inspectoratului de Stat al Muncii să-i revină rolul de a monitoriza aceste controale, doar că mecanismul legal necesar în acest scop încă nu a fost elaborat.
Participanţii la instruire au fost familiarizaţi cu actele normative, unele sisteme de management, dar şi cu nivelul de răspundere pentru încălcarea legislaţiei din acest domeniu.