14 aprilie 2024
Chisinau
Social

Fumatul în locuri neautorizate, penalizat la o universitate din capitală

Loading
Social Fumatul în locuri neautorizate, penalizat la o universitate din capitală
universitatea-de-medicina-moldova

Foto: sfm.md

Angajaţii, studenţii, dar şi alte persoane care, din varii motive, aflați pe teritoriul unei uni­versităţi din Chişinău, riscă să fie penalizaţi dacă nu vor respecta politica antifumat a acestei instituţii.

 

O decizie în acest sens a fost luată recent de Consi­liul de administraţie al Universităţii de Stat de Medi­cină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în baza unei liste întregi de documente ce include un ordin al rec­torului cu privire la interzicerea fumatului în spațiul universitar şi Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2012-2016. Aceeaşi listă face tri­mitere la prevederile Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului, Car­ta universitară (art. 32, 48, 93) şi Regulamentul intern al instituţiei (art. 7.4).

Astfel, fumatul a fost interzis în blocurile de studii, în cămine, clinici universitare, farmacii, Biblioteca Științifică Medicală, în instituțiile medicale unde sunt amplasate bazele clinice și în oricare alt spațiu al uni­versităţii, precum și pe teritoriul adiacent al locurilor enumerate.

Într-un comunicat al instituţiei se menţionează că angajaţii şi studenţii rezidenţi și-au asumat să respec­te politica antifumat a universităţii şi atunci când au semnat contracte de muncă sau de studii.

Cazurile de încălcare a acestor reguli vor fi sancţio­nate prin aplicarea de mustrări, mustrări aspre și până la concedieri sau exmatriculări.

Una din acțiunile întreprinse în scopul promovării politicii antifumat a fost crearea și instalarea indica­toarelor „Fumatul este interzis” în fața blocurilor de studii, a căminelor, clinicilor universitare, farmacii­lor, Bibliotecii Științifice Medicale, precum și în alte locuri.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand