După mai multe runde de negocieri și discuții, Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) și Ministerul Educației și Cercetării au semnat, pe 15 septembrie 2022, un Acord adițional la Convenția colectivă în domeniul educației, pentru anii 2021-2025 (nivel de ramură), pe care îl inserăm mai jos.
Ministerul Educației și Cercetării (MEC), reprezentat de ministrul Anatolie Topală, și Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ), reprezentată de președintele Ghenadie Donos, au încheiat prezentul Acord adițional la Convenția colectivă în domeniul educației, anii 2021-2025 (nivel de ramură) și au convenit asupra următoarelor:
- Punctul 16 se comasează cu punctul 17 și va avea următorul cuprins:
„16. Pentru asigurarea respectării regimului de muncă, părțile stabilesc că:
(1) Regimul de muncă al salariaților, precum și durata timpului de muncă pe perioada semestrelor și în perioada vacanțelor a personalului didactic din învățământul general, se reglementează prin Contractul individual de muncă (CIM), Contractul colectiv de muncă (CCM), Regulamentul intern al unității și Metodologia de repartizare a timpului de muncă a personalului didactic din instituțiile de învățământ general, aprobată prin ordinul MEC nr. 726/2021 (publicat în Monitorul Oficial nr. 186 -189 art. 962).
(2) Regimul de muncă al salariaților, precum și durata timpului de muncă pe perioada semestrelor și în perioada vacanțelor a personalului didactic din instituțiile de învățământ profesional–tehnic se reglementează prin CIM, CCM, Regulamentul intern al unității și Metodologia de repartizare a timpului de muncă din instituțiile de învățământ profesional-tehnic, aprobată prin ordinul MEC nr.323/2019.”
- Punctul 17 se exclude.
- La punctul 22:
1) subpunctul (2):
– la litera a) cuvântul „invalid” se substituie cu textul „cu dizabilitate”;
– se completează cu literele f) și g) cu următorul cuprins:
„f) trei zile calendaristice, pentru salariații care au la îngrijire permanentă un membru bolnav al familiei (cu dizabilități severe sau accentuate);
- g) o zi lucrătoare – pentru salariații care au copii până la vârsta de 12 ani, pentru data de 1 iunie (Ziua Internațională a Copilului)”;
2) subpunctul (3) va avea următorul cuprins:
„(3) Concediile indicate în subpunctul (2) lit. a), b), c) și e) se acordă salariatului concomitent cu concediul de odihnă anual, iar concediile prevăzute la lit. d), f) și g) se acordă la cererea scrisă a salariatului, cu prezentarea, după caz, a certificatelor corespunzătoare.”
3) subpunctul (5) va avea următorul cuprins:
„(5) Salariații beneficiază de concedii neplătite conform art. 120 din Codul muncii al Republicii Moldova, durata concretă a acestora fiind negociată de părțile CIM”.
- După punctul 27, Convenția se completează cu punctele 271, 272 , 273 și 274 cu următorul cuprins:
„271. Tinerii specialiști repartizați de MEC, precum și cadrele didactice din instituțiile de învățământ general public, în primii trei ani de activitate didactică efectivă beneficiază de reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție.
- În cazul insuficienței numărului de ore pentru o normă didactică corespunzătoare tânărului specialist (75% din norma deplină), administrația instituției de învățământ solicitantă poate să-i repartizeze ore la disciplinele opționale din aria curriculară corespunzătoare pregătirii profesionale inițiale, cu păstrarea indemnizației și facilităților sociale.
- În cazul suspendării CIM al tânărului specialist repartizat în câmpul muncii, acestuia i se amână, pe durata suspendării, achitarea indemnizațiilor și compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, consumul de energie termică și electrică. La reluarea activității de muncă a salariatului, se va prelungi și achitarea indemnizației și a compensărilor menționate.
- În primii trei ani de activitate didactică efectivă a tânărului specialist repartizat în câmpul muncii, în care acesta poate beneficia de indemnizații și compensații pentru cheltuielile de închiriere a spațiului locativ, consumul de energie termică și electrică, nu se includ perioadele concediului de studii, concediului de maternitate, concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, concediului neplătit cu o durată mai mare de 14 zile calendaristice. Pe durata concediilor respective se amână achitarea indemnizațiilor și a compensațiilor menționate până la reluarea activității de muncă a salariatului”.
- Punctul 28 va avea următorul cuprins:
„28. Funcționarii publici din cadrul Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului (OLSDÎ) cu acordul scris al conducătorului autorității publice pot desfășura activitatea didactică în timpul orelor de program în limitele a șase ore săptămânal”.
- După punctul 28, Convenția se completează cu punctul 281 cu următorul cuprins:
„281. Personalul contractual (cadre didactice) din cadrul OLSDÎ, cu acordul scris al conducătorului autorității publice, poate desfășura activitatea didactică în orele de program, în limitele a nouă ore săptămânal.”
- ANEXA nr. 2 se modifică și se completează după cum urmează:
1) la punctul 5:
– în prima rubrică după cuvintele „coordonator principal” se completează cu textul „psiholog”;
– în rubrica trei se completează cu textul „șef oficiu”;
– se completează cu o notă cu următorul cuprins:
„Notă: La prima rubrică din punctul 5 al prezentei anexe, la funcția șef departament se încadrează și departamentele instituționale de studii, de calitate, cercetare (structurile care se ocupă nemijlocit de procesul educațional), iar funcția „secție” se referă numai la funcția de șef secție la nivel de instituție fiind în cadrul procesului educațional”;
2) la punctul 8:
– în secțiunea 60, după cuvintele „spălător de veselă” se completează cu cuvântul „bufetier”;
– după funcția de „Bucătar–șef ” se completează cu textul „bucătar, bucătar auxiliar, spălător de veselă, bufetier”, iar rubrica următoare:
Bucătar, bucătar auxiliar, spălător de veselă – 28 – se exclude.
- Prezentul Acord intră în vigoare la data semnării.