Recent, membrii Consiliului General al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) s-au întrunit în ședință. La eveniment au fost invitați şi membrii Comisiei de Cenzori, președinți ai organelor sindicale care nu fac parte din Consiliul General. Pe ordinea de zi au figurat mai mule chestiuni, între care activitatea Consiliului General al FSEȘ (martie 2020 – martie 2021) în contextul Priorităților strategice ale FSEȘ, aprobate de Congresul VII, executarea bugetului sindical pentru anul 2020 şi aprobarea proiectului bugetului sindical pentru anul 2021, precum și aprobarea modificărilor la Regulamentele de activitate ale Consiliului General și Biroului Executiv al FSEȘ. La finele ședinței, membrii Consiliului General al FSEȘ au semnat o scrisoare deschisă, adresată conducerii de vârf a Republicii Moldova.
Astfel, FSEȘ, care întrunește în rândurile sale circa 105 mii de membri de sindicat, angajați din educație și știință, cere conducerii de vârf a Republicii Moldova să manifeste o atitudine responsabilă față de starea de sănătate a corpului profesoral-didactic din țară.
„Imediat după cadrele medicale, cei mai expuși riscului de infectare și îmbolnăvire cu SarsCov2 sunt angajații din sistemul educațional. Zilnic, un cadru didactic contactează zeci de copii, care vin din tot atâtea familii. Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu un deficit permanent de cadre didactice. Acestea, în marea majoritate se află în categorii de risc, atât conform vârstei (circa 25% dintre cadrele didactice sunt de vârstă pensionară și pre pensionară) cât și conform stării de sănătate, o bună parte suferă de boli cronice. Statistica ne arată cifre dramatice de îmbolnăviri și decese în rândul angajaților din ramură. Procesul educațional, organizat la distanță sau on-line este doar o soluție temporară, dar necesară. Totuși, dacă dorim studii calitative pentru toți copii, indiferent de starea materială a familiilor din care provin, este prioritar să asigurăm condiții sigure pentru realizarea instruirii în sălile de clasă”, se menționează în scrisoarea FSEȘ.
Indemnizații pentru profesorii infectați
Totodată, FSEȘ a cerut organizarea și desfășurarea unei campanii prioritare de vaccinare a angajaților din sistemul educațional din țară, cu păstrarea caracterului benevol al procesului. „Nu putem trece cu vederea problema recuperării sănătății și reabilitării angajaților care au trecut prin boală și au rămas cu sechele. Se cere elaborarea, în regim de urgență, a unui regulament care ar stabili modalitatea de organizare a recuperării sănătății acestora prin intermediul stațiunilor balneare din țară. Tot în acest context, reiterăm și cerința noastră anterioară de a identifica surse financiare pentru a acorda indemnizația în sumă de 16 mii lei și angajaților din învățământ care au contactat boala la locul de muncă”, se mai precizează în adresare.
Repere statistice
De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului general al FSEȘ s-a trecut în revistă realizările federației sindicale, dar și problemele care se cer a fi rezolvate. Printre realizări s-au menționat peste 50 de hotărâri adoptate la Biroul Executiv al FSEȘ. Au fost puse în discuție și un șir de subiecte care țin de condițiile de muncă, protecția membrilor de sindicat etc. Este vorba de hotărârea cu privire la aprobarea proiectului Convenției Colective, domeniul educație, nivel de ramură, pentru anii 2021-2025, cu privire la acțiunile FSEȘ în contextul neîndeplinirii de către Guvern a prevederii Legii nr.270 referitor la plata primelor pentru cadrele didactice, la dublarea compensației bănești anuale, acordate cadrelor didactice etc.
A fost efectuată o activitate considerabilă la rezolvarea adresărilor membrilor de sindicat. În cancelaria Aparatului CG al FSEȘ au fost înregistrate 353 de scrisori. Din numărul total al corespondenței înregistrate, au fost examinate 64 de petiții, adresări colective și plângeri din partea membrilor de sindicat.
Problemele abordate în petiții s-au referit preponderent la încălcarea prevederilor Codului muncii de către unii conducători de instituții; încetarea raporturilor de muncă; aplicarea neîntemeiată de către conducători a unor sancțiuni subalternilor; îngrădirea dreptului la studii paralel cu munca. Tot-odată, au fost cazuri de lipsă de conlucrare degenerată în conflicte între partenerii sociali; imperfecțiunea cadrului legal în ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice de sprijin din Instituțiile de Educație Timpurie (cl. de salarizare 52→56); violența verbală/emoțională/fizică asupra cadrelor didactice și/sau a elevilor; problema recalculării pensiei cadrelor didactice pensionate care lucrează după pensionare mai mulți ani etc.
La inițiativa Biroului Executiv și în urma mai multor sesizări din partea colectivelor pedagogice, a fost întocmită o adresare conducerii de vârf a țării pe problema neachitării premiului anual pentru anul 2019 din cauza lipsei de mijloace financiare planificate, în acest scop, pentru anul 2020. Au fost recepționate 249 de adresări din organizațiile sindicale primare la acest subiect.
De asemenea, au fost negociate unele garanții sociale pentru salariați, suplimentare celor prevăzute de Codul muncii al Republicii Moldova și de alte acte normative.
Retribuirea muncii angajaților
Un obiectiv principal în cadrul dialogului social a fost și este retribuirea muncii angajaților. „În acest context, menționăm că FSEȘ, organele sindicale de toate nivelurile au depus efort întru îmbunătățirea stării materiale ale membrilor de sindicat, elaborând propuneri concrete de modificare a cadrului legislativ normativ existent în domeniul salarizării, în special a Legii nr,270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Anul 2020 a fost remarcat de creșterea salarială în proporție de 8,6 % pentru personalul didactic, științifico-didactic și personalul de conducere din instituțiile de învățământ, determinată de majorarea valorii de referință, de majorarea claselor de salarizare pentru mai multe funcții și de acordarea premiului anual. Au fost schimbate criteriile și modul de raportare a unor unități bugetare la categoria instituției corespunzător domeniului de activitate; cadrelor de conducere li s-a permis desfășurarea activității didactice în limita a 0,5 normă didactică în timpul orelor de program; pentru perioada primului semestru al anului de studii 2020-2021 nu s-a limitat volumul activității didactice desfășurate de cadrele didactice și cele care dețin funcții de conducere, în instituțiile de educație timpurie, de învățământ gimnazial, liceal și extrașcolar. Pentru plata orelor suplimentare, cadrelor didactice pe perioada stării de urgență în sănătate publică au fost alocate 105 mil. de lei din bugetul de stat. Concomitent, s-a majorat costul orei pentru personalul salarizat pe unitate de timp (90 lei, 72 lei); s-au acordat unele facilități fiscale la plata salariului”, precizează FSEȘ.
Aceste realizări, potrivit sursei, au fost posibile datorită conlucrării cu partenerii sociali, inclusiv cu Ministerul Finanțelor.
Cu regret, nu toate revendicările sindicatului privind modificarea Legii nr. 270/2018 au fost acceptate. „La ședința Biroului Executiv al FSEȘ din 24 februarie curent au fost reiterate următoarele cerințe, pe care va trebui să le negociem în viitorul apropiat: – majorarea Valorii de Referință în conformitate cu prognoza valorilor de referință elaborate de MF al RM până în anul 2026; – stabilirea sporului lunar pentru titlul științific și/sau științifico-didactic în mărime de 2000 de lei pentru personalul din învățământul superior, care dețin titlul științific de doctor habilitat / sau profesor universitar / profesor cercetător și în mărime de 1000 de lei pentru personalul din domeniul cercetării și inovării și din învățământul superior, care dețin titlul științific de doctor și/sau conferențiar universitar / conferențiar cercetător; – dife-rențierea retribuirii muncii personalului cu studii superioare și studii profesional tehnice postsecundare; – acordarea ajutorului material conform prevederilor Articolului 1651 din Codul Muncii al RM. Revendicările respective urmează să le discutăm în cadrul Comisiei ramurale de consultări și negocieri colective și să le adresăm organelor de resort”, conchide FSEȘ.
Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei întrunește în rândurile sale 105.092 membri de sindicat din totalul de 119.520 de angajați şi studenți ai instituțiilor afiliate acesteia, rata de sindicalizare constituind 88%.
Dinamica numărului total al membrilor de sindicat ai FSEȘ, în anul 2020, spre deosebire de ultimii 5 ani, s-a dovedit a fi ascendentă. Comparativ cu anul trecut numărul total al acestora a crescut cu 2087 persoane.