29 martie 2024
Chisinau
Social

FSCM a avut grijă de membrii săi chiar și într-o perioadă extrem de dificilă

Loading
Social FSCM a avut grijă de membrii săi chiar și într-o perioadă extrem de dificilă
FSCM a avut grijă de membrii săi chiar și într-o perioadă extrem de dificilă
Vocea poporului

Perioada pandemică a dat peste cap mersul lucrurilor în toată lu­mea. A început calvarul atât pen­tru angajatori, care au rămas fără o parte din venituri sau în genere au falimentat, cât și pentru salariați, mulți dintre ei rămânând fără o sursă de existență. În țările euro­pene, oamenii au fost și mai sunt susținuți de stat în această perioa­dă dificilă. La noi, însă, lucrurile nu au decurs tocmai cum trebuie. Am avut angajați care pur și simplu au rămas fără un loc de muncă, fie au fost obligați să scrie cerere de ple­care în concediu forțat sau le-au fost reduse salariile. Probleme au fost cu duiumul. Și anume în aceste vremuri dificile, Federația Sindica­telor din Comunicații a avut o ac­tivitate intensă, încercând pe toate căile legale să-și apere membrii de sindicat.

Nu e concluzia proprie, ci a fost rostită de participanții la cea de-a patra ședință în plen a Consiliului Federației Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova, care a avut loc pe 27 aprilie.

Pe ordinea de zi au fost incluse ches­tiuni organizatorice, cum ar fi, de exem­plu, excluderea unor membri din Consiliul FSCM sau confirmarea împuternicirilor de membru al Consiliului FSCM. După cum a menționat Ion Pîrgaru, președintele FSCM, cei excluși nu mai activează în anumite organizații sau sunt în concedii de mater­nitate etc.

Punctul culminant al ședinței, așteptat de participanți, a fost darea de seamă des­pre activitatea Biroului Executiv al FSCM pentru anul 2020, prezentată de către Elizaveta Iurcu, vicepreședinte al FSCM. Și deoarece e corect să se dea seama pentru orice ban folosit, Natalia Surdu, președinte al Comisiei de revizie și control a FSCM, a adus la cunoștința publicului cât și în ce scopuri s-a cheltuit.

„Pentru Federația Sindicatelor din Comunicații, anul 2020 a însemnat adap­tarea priorităților și a activităților anuale ca răspuns la pandemie, în contextul apărării drepturilor și intereselor membrilor de sin­dicat afectați în urma suspendării activității, a șomajului tehnic, încetării raporturilor de muncă sau a muncii la distanță, neadmiterii diminuării drepturilor salariaților, precum și susținerii lucrătorilor antrenați în prima linie de combatere a pandemiei”, și-a înce­put discursul său Elizaveta Iurcu.

O importanță deosebită a fost acordată protecției juridice a membrilor de sindicat. Atenţia FSCM a fost axată pe examinarea minuţioasă a tuturor petiţiilor şi adresărilor parvenite în scris şi a apelurilor telefonice ale sindicaliștilor. La toate acestea, juristul Anatol Lupașcu a reacţionat prompt, lu­ându-se măsurile corespunzătoare pen­tru soluţionarea operativă a problemelor abordate conform legislației în vigoare.

 

Parteneriatul social

Menținerea unui dialog social funcțional a fost esențială în contextul situației soci­al-economice. Deși restricțiile impuse au complicat activitatea comisiilor de dialog social, totuși, s-au găsit posibilități pentru ca acestea să fie funcționale. Pe întreaga perioadă a anului trecut, FSCM a avut un dialog permanent cu partenerii sociali în vederea soluționării celor mai stringente probleme cu care se confruntă salariații, membri de sindicat. De exemplu, în luna iulie 2020, FSCM și Administrația ÎS „Poșta Moldovei” au semnat Contractul Colectiv de Muncă pe un termen de cinci ani, în care au fost prevăzute mai multe garanții sociale noi pentru membrii de sindicat.

A fost remarcat faptul că și în cadrul SA „Moldtelecom” a fost creată comisia de negocieri și consultări colective, iar la în­ceputul anului 2021, FSCM și Administrația SA „Moldtelecom” au semnat Contractul Colectiv de Muncă pentru perioada 2021-2024.

Tot în anul 2020, Comitetul sindical și Administrația ÎCS „Ericsson Telecommu­nications” au semnat Contractul Colectiv de Muncă pentru anii 2020-2022. Este primul Contract Colectiv de Muncă nego­ciat și semnat în cadrul acestei întreprin­deri.

Totodată, ținem să menționăm că, în temeiul ordinului nr.219 din 12.11.2020 al Ministerului Economiei și Infrastructu­rii, a fost creată Comisia pentru consultări și negocieri colective din ramura tehno­logiei informaționale și comunicațiilor. La ora actuală, este elaborat un proiect al Convenției Colective de Muncă la nivel de ramură pentru anii 2021-2024, care este examinat de către membrii comisiei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand