16 iunie 2024
Chisinau
Social

Forumul partenerilor sociali „Noul contract social: relații de muncă corecte”

Loading
Social Forumul partenerilor sociali „Noul contract social: relații de muncă corecte”
Forumul partenerilor sociali „Noul contract social: relații de muncă corecte”
sindicate.md

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a participat, săptămâna trecută, la lucrările Fo­rumului partenerilor sociali cu ge­nericul „Noul contract social: relații de muncă corecte”, organizat la Astana, Kazahstan, de către Federația Sindicatelor din Kazahstan.

La lucrările acestuia au participat li­deri sindicali ai Federației Sindicatelor din Kazahstan și afiliații acesteia, reprezentanți ai autorităților statale kazahe, reprezentanți ai centrelor sindicale naționale din Azerbaidjan și Turcia, ai Organizației Internaționale a Muncii și ai Confederației Internaționale a Sindicatelor (Consiliul Regional Pan-European al ITUC).

În cadrul forumului au fost puse în discuție probleme de actualitate cu pri­vire la dezvoltarea parteneriatului social, situația la capitolul consultări și negocieri colective, precum și perspectivele dezvoltă­rii relațiilor de colaborare dintre participanții la forum în diverse domenii.

Adresându-se celor prezenți la lucrările forumului, Satybaldy Dauletalin, președintele Federației Sindicatelor din Kaza­hstan, a remarcat că sindicatele își propun să facă noi pași în construirea unor relații de muncă echitabile în cadrul conceptului noului „Contract Social”, adoptat la Congresul V al Confederației Sindicale Internaționale, organizat în 2022 la Melbourne, Australia.

Președintele CNSM a susținut, la forum, un discurs, în care s-a referit la situația în domeniul parteneriatului social din Re­publica Moldova, la activitatea CNSM și realizările mișcării sindicale din ultima pe­rioadă, provocările cu care se confruntă partenerii sociali în contextul crizelor mul­tiple, fără precedent. Igor Zubcu a subliniat că în ultimii ani sfera muncii trece printr-o perioadă de transformări cardinale, iar con­ceptul noului „Contract Social” este menit să fortifice capacitățile partenerilor sociali în domeniul muncii decente.

Participanții la forum au adoptat o rezoluție și au cerut partenerilor sociali să treacă de la etapa consultativă la faza de luare a deciziilor concrete, au subliniat o serie de probleme în dezvoltarea parteneriatului so­cial. Totodată, ei au accentuat că societatea are nevoie de noi concepte pentru constru­irea relațiilor dintre angajați, angajatori și stat, precum și de o revizuire optimă a prin­cipiilor unei distribuții corecte a veniturilor, și au afirmat necesitatea unei îmbunătățiri calitative a activității organismelor de par­teneriat social la toate nivelurile.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand