25 aprilie 2024
Chisinau
Social

Formarea profesională continuă a lucrătorilor, oportunitate pentru o viaţă decentă

Loading
Social Formarea profesională continuă a lucrătorilor, oportunitate pentru o viaţă decentă

formare-contiuna

 

A devenit deja uzuală expresia că, în cei 24 de ani de indepen­denţă a Republicii Moldova, am ratat un lucru important pentru dezvoltarea oricărei țări – formarea resurselor umane. Acum, şi angajatorii recunosc că se resimte o lip­să acută de lucrători calificaţi pe piața muncii.

 

În altă ordine de idei, în secolul nostru, calificările sunt considerate cheia succesului personal, social şi economic, iar investiţiile în educaţie sunt profitabile pe termen lung.

Preocuparea de bază a Institutu­lui Muncii, acum, la debutul anului de studii, este de a informa cât mai mulţi lucrători şi angajatori asupra profitabilităţii investiţiilor în edu­caţie şi de a oferi o gamă largă de oportunităţi de învăţare pentru per­soane şi organizaţii.

În anul de studii 2015-2016, vom dezvolta o strategie a produselor educaţionale de o funcţionalitate sporită:

1. Sănătatea şi securitatea în muncă. Curs autorizat de 8 şi 40 de ore. În urma audierii acestui curs, lucrătorii cu responsabilităţi în domeniul sănătății și securității în muncă, dar si unităţile econo­mice, vor fi capabili/e să îmbună­tăţească sistemele de securitate la locul de muncă, să prevină riscurile pentru viaţa şi securitatea la locul de muncă, să  susţină cu succes ori­ce verificare în domeniu;

2. Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire. Curs nou, elaborat în  conformi­tate cu abordările de prevenire a riscurilor. Cursul este adresat con­ducătorilor locurilor de muncă şi persoanelor cu responsabilităţi în domeniul sănătății și securității în muncă, dar  şi persoanelor care vor să obţină o calificare suplimentară la studiile superioare pentru a acti­va in domeniul serviciilor de evalu­are a riscurilor ;

3. Automanagementul veni­tului salarial. Curs de educaţie economică pentru lucrători. Cursul va dezvolta competenţe de sporire a veniturilor salariale prin  poziţie activă la locul de muncă;

4. Revitalizare sindicală. Curs sindical de evaluare, planifica­re şi organizare sindicală.

În ultimul timp, piaţa  serviciilor educaţionale de formare profesio­nală înregistrează  o creştere con­stantă. A sporit nu doar oferta edu­caţională a centrelor de formare, dar si solicitările de educaţie venite dinspre piaţa muncii. Sindicatele au menirea de a informa lucrătorii asu­pra oportunităţilor educaţionale şi a beneficiilor de pe urma investiţiilor în educaţie, de a dezvolta politici sindicale de abordare a calificări­lor pe piaţa muncii, de a consulta şi negocia cu partenerii sociali orice problemă legată de politicile educa­ţionale.

Practica durabilă a Institutului Muncii în domeniul educaţiei sindi­cale, exprimată în cei 50 de ani de funcţionare a instituţiei, în calitate de centru de educaţie şi cercetări sindicale, ne conferă certitudinea necesară pentru a continua să dez­voltăm serviciile educaţionale pen­tru membrii de sindicat.

 

Sergiu STANCIU,

director general al Institutului Muncii

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand