
Foto: vocea.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat la Institutul Muncii, în colaborare cu Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC), în perioada 21-22 mai, un seminar în cadrul Campaniei „Decizii pentru viaţă”. La eveniment au participat 20 de membre ale Consiliului de Femei din cadrul CNSM.
Subiectele de discuţie
Participantele au fost familiarizate cu politica externă a CNSM în contextul cooperării cu ITUC- PERC şi cu desfăşurarea Campaniei ITUC „Decizii pentru viaţă”. Ele au luat cunoștință de informaţii despre drepturile, condiţiile şi modul de stabilire a indemnizaţiilor de maternitate, aplicarea modificărilor şi completărilor la legea nr. 289 privind indemnizaţiile de incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, la stabilirea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de trei ani. Totodată, au fost informate despre poziţia femeilor pe piaţa forţei de muncă, cadrul legal în domeniu, contractul individual de muncă, sănătatea şi securitatea la locul de lucru etc.
La inaugurarea seminarului, a adresat urări de bine participantelor Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM. „Graţie Campaniei „Decizii pentru viață”, avem oportunitatea de a face niște pași concreți în studierea şi cunoașterea mai profundă a activității noastre sindicale, în apărarea și protejarea drepturilor femeii în societate. Cu certitudine, informația acumulată la seminar va fi transmisă și altor membri de sindicat”, a specificat Mihail Hîncu.
Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, a menţionat că scopul seminarului este de a familiariza participantele cu informații utile referitor la dreptul, condițiile și modul de stabilire a indemnizațiilor de maternitate, pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani etc. Iar cunoștințele primite să fie implementate cu succes în practică şi să servească drept ajutor şi altor lideri sindicali în luarea deciziilor co-recte.
Tamara Mirovschi, șefa Departamentului organizare, educație și informare din cadrul CNSM, a apreciat faptul că „la seminar s-a discutat despre structura organizatorică, statutul, strategiile CNSM, funcţiile şi elementele managementului intern, planificarea activităţii etc. Totodată, ne-am dorit să ne înarmăm cu o competență adecvată privind activitatea sindicală, sub toate aspectele, asigurând extinderea fluxului informațional în rândul membrilor de sindicat”.
La rândul ei, Olga Stratulat, specialist principal al Departamentului organizare, educație și informare al CNSM, a stipulat că participantele la seminar au avut posibilitatea de a se informa despre cadrul legal internațional și național în domeniul egalității de gen, Convenția nr. 156 privind munca lucrătorilor cu responsabilități familiare, organizarea activităților de informare în cadrul campaniei „Decizii pentru viață” etc.
Ana Moldovanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, s-a referit la acțiunile sindicatelor în vederea protecției social-economice a salariatelor, la garanțiile suplimentare pentru femei, negociate în contractele colective de muncă ș. a.
Iar Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a relevat subiecte privind cadrul legal în domeniul relațiilor de muncă, contractul individual de muncă și acordul suplimentar al acestuia, protecţia sănătăţii și securitatea în muncă etc.
Nina Zghibarţă, şefa Departamentului relaţii internaționale, s-a referit la politica externă a CNSM în contextul colaborării cu ITUC-PERC şi al desfăşurării Campaniei ITUC „Decizii pentru viață”.
Informaţii utile pentru participante
Și alte participante la seminar, printre care s-au numărat Corina Palancica, lider sindical al Gimnaziului din Horăşti, raionul Ialoveni, Elena Pereu, lider sindical al Liceului Teoretic „M. Eminescu” din Străşeni, Liliana Cuiban, lider sindical la Şcoala Profesională Tehnică nr.7 din Chişinău, Angela Coșula, lider sindical la Grădinița nr. 2 din Strășeni, au menționat că astfel de activități au un rol important și sunt binevenite. Ele au mulțumit organizatorilor, conducerii CNSM și Institutului Muncii, care au contribuit substanțial la oferirea informațiilor necesare și și-au exprimat convingerea că vor pleca acasă cu informații utile pentru îmbunătățirea activității sindicale.
De menționat faptul că parti-cipanții la seminar au lucrat și în grupuri, unde s-au manifestat foarte activ. Activitatea a fost apreciată înalt de către participanți și de organizatori. La final, participanţilor la seminar li s-au înmânat certificate speciale.