Din cauza pandemiei, majoritatea salariaților întreprinderii noastre vin/pleacă la locul de muncă folosind, în zilele lucrătoare, automobilul personal. Doresc să aflu dacă angajatorul este în drept să plătească acestor salariați anumite compensații pentru utilizarea mijloacelor proprii de transport? Dacă da, atunci care sunt condițiile de acordare/plată a unor astfel de compensații?
Alexandru Dogotari, Chișinău
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Întrebarea adresată urmează să fie examinată nu numai prin prisma reglementărilor normative, dar și contractuale ale raporturilor de muncă.
Art. 11 din Codul muncii (CM) expune esența unuia dintre principiile de bază de reglementare a raporturilor de muncă, consfințit în art. 5 lit. j) CM, și anume: îmbinarea reglementării de stat și a reglementării contractuale a raporturilor de muncă și a altor raporturi legate nemijlocit de acestea.
Este important de menționat faptul că drepturile și obligațiile subiecților raportului juridic de muncă și ale altor raporturi juridice conexe cu acestea se stabilesc cu participarea salariaților, a sindicatelor prin corelația reglementării centralizate și locale a relațiilor de muncă.
Din cuprinsul art. 192 CM rezultă că salariatului care folosește, cu acordul sau știrea angajatorului și în interesul acestuia bunurile personale, i se plătește compensația pentru utilizarea și uzura mijloacelor de transport, a instrumentelor, utilajului, a altor materiale și mijloace tehnice ce-i aparțin și i se compensează cheltuielile legate de utilizarea lor.
Altfel spus, prevederile legale precizate reglementează aspecte de bază ce țin de plata, în principiu, a compensațiilor pentru uzura bunurilor, care aparțin salariaților, inclusiv a mijloacelor proprii de transport (automobilul, motocicleta, bicicleta etc.).
În speță, salariatul respectiv (care folosește, cu acordul sau cu știrea angajatorului și în interesul acestuia, mijloacele sale proprii de transport) beneficiază de compensația cheltuielilor legate de utilizarea mijloacelor proprii.
Cuantumul și modul de plată a respectivei compensații se stabilesc în mod concret prin acordul scris al părților contractului individual de muncă.
Pentru a compensa cheltuielile legate de utilizarea de către salariat a automobilului propriu în interesul angajatorului, se cere existenta concomitentă a două condiții legale, și anume: consimțământul explicit (verbal sau scris) al angajatorului ori folosirea bunurilor cu știrea lui (acceptare univocă, permisiune clară, neopunere vădită) și acordul scris al părților (prin semnarea de către acestea a unui acord suplimentar, anexat la contractul individual de muncă.
Lipsa uneia dintre cele două condiții legale invocate supra exclude dreptul salariatului la compensarea cheltuielilor legate de folosirea bunurilor personale în interesele angajatorului, inclusiv a mijloacelor proprii de transport.
În contextul celor enunțate mai sus, menționăm că acordul suplimentar anexat la contractual individual de muncă privitor la plata compensațiilor pentru folosirea mijloacelor proprii de transport în interesul angajatorului urmează să cuprindă prevederi referitoare: la stipulările art.68 CM (care dispune că contractul individual de muncă nu poate fi modificat decât printr-un acord suplimentar semnat de părți, care se anexează la contract și este parte integrantă a acestuia) și la prevederile art. 192 CM (care stabilește condițiile de compensare pentru uzura bunurilor ce aparțin salariaților și care au fost folosite în interesul angajatorului).
Acordul suplimentar la contractul individual de muncă, de asemenea, trebuie să conțină inclusiv clauza principală, și anume, cuantumul și modul de plată a compensației pentru utilizarea mijloacelor de transport, a instrumentelor, utilajului, a altor materiale și mijloace tehnice ce-i aparțin salariatului și i se compensează cheltuielile legate de utilizarea lor.