Comisia parlamentară de specialitate a dat undă verde inițiativei legislative a Platformei Femeilor Deputate, potrivit căreia femeile vor avea dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate și, totodată, de a beneficia de indemnizația de maternitate.
Potrivit autorilor, proiectul urmărește îmbunătățirea ratei de participare a femeilor și reducerea poverii muncii neremunerate sau cu remunerare în plic asupra femeilor însărcinate care continuă să lucreze chiar și în concediul de maternitate.
În prezent, pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia desfășoară activitate de muncă, se achită salariul, dar nu și indemnizația. Astfel, proiectul își propune păstrarea dreptului femeii de a beneficia de indemnizația respectivă, mărimea acesteia urmând să fie determinată în baza venitului soției sau al soțului care are un salariu mai mare.
Pentru a pune în aplicare această prevedere, vor fi modificate Codul muncii, Legea cu privire la funcția publică şi statutul funcționarului public și Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.
Totodată, membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie au aprobat unanim un alt proiect de lege, care, de asemenea, vine să sporească șansele de afirmare profesională a femeilor. „Promovarea măsurilor de motivare şi de suport pentru părinţi, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, este un obiectiv primordial, care va duce la concilierea vieţii de familie cu cea profesională”, a menționat unul dintre autorii acestei inițiative legislative, deputatul Adrian Albu.
Cele două proiecte urmează să fie dezbătute în plenul Parlamentului.
Reamintim că CNSM a insistat, în avizul său la primul proiect de lege, asupra expertizării acestuia de către OIM în vederea evitării contradicțiilor documentului cu standardele internaționale în domeniu, ratificate de R. Moldova.