25 iunie 2024
Chisinau
Social

Fiecare al 6-lea moldovean ar dori să părăsească țara în următoarele șase luni

Loading
Social Fiecare al 6-lea moldovean ar dori să părăsească țara în următoarele șase luni
Fiecare al 6-lea moldovean ar dori să părăsească țara în următoarele șase luni
Vocea poporului

Aproape 18% dintre moldo­veni declară că intenționează să plece la muncă peste ho­tare în următoarele șase luni. Intenția de plecare este simila­ră cu cea de anul trecut, când din țară au plecat peste 36 de mii de cetățeni. Acest fapt per­mite să presupunem că în acest an în jur de 35-40 de mii de persoane vor emigra. Datele se conțin într-un studiu realizat de IDIS „Viitorul” împreună cu CBX-AXA.

Veaceslav Ioniță, expert în po­litici economice la IDIS „Viitorul”, care a realizat cercetarea, susține că, dintre persoanele intervievate, cea mai mare intenție de plecare o au cetățenii cu venituri mari, care afirmă că starea lor materială este una foarte bună. Fiecare al 4-lea moldovean cu o stare materială bună intenționează să plece în ur­mătoarele luni peste hotare.

„Încă cu doi ani în urmă, noi am numit acest proces drept al doi­lea val de migrație. Dacă la prima etapă oamenii plecau mânați de sărăcie, în prezent pleacă oameni bogați pentru un trai și mai bun. Persoane realizate în Republica Moldova cu venituri mari, afaceri puse pe picioare, case, mașini și toate cele necesare pentru un trai decent, decid să plece peste hota­re, deoarece înțeleg că bunăstarea lor proprie nu le permite să ducă un trai de calitate”, susține Veaces­lav Ioniță.

Potrivit expertului, calitatea vieții nu depinde doar de bunăs­tarea proprie, dar și de accesul și calitatea utilităților publice. Poți fi bogat, dar când ieși din ograda ta și mergi pe drumuri distruse, un sistem medical și educațional ne­acceptabil, cu corupție, lipsă de in­frastructură minimă etc. Din acest motiv, aceste persoane înțeleg că bunăstarea lor nu înseamnă și o calitate a vieții mai bună. Acesta este principalul motiv al migrației în rândul persoanelor bogate: do-rința de a-și îmbunătăți calitatea vieții, care nu depinde de bunăsta­rea lor materială, dar de utilitățile oferite de statul în care trăiești.

 

Prizonieri ai propriei bunăstări

O altă categorie interesantă de populație, spune expertul, sunt cei pe care noi îi numim prizonieri ai propriei bunăstări. Acești oameni nu sunt nici suficient de bogați, dar nici săraci. În rândul lor este cea mai mică rată de intenție de plecare. Doar 13,1% dintre ei afir­mă că intenționează să plece din Republica Moldova în următoarele șase luni.

„Ei sunt într-un confort relativ acceptabil. Nu sunt săraci pen­tru a fi motivați să plece, dar nici suficient de bogați pentru a avea aspirații mai mari privind calitatea vieții. Mai pe scurt, sunt prizonierii propriei bunăstări satisfăcătoare”, spune expertul.

Din toate categoriile de vâr­stă, tinerii din zonele rurale au cea mai mare intenție de a mi­gra. Astfel, 36,5% dintre ei spun că intenționează să părăsească Republica Moldova în următoarele șase luni. Acest fenomen este rela­tiv explicabil, în sate, tinerii nu au nici o șansă de a-și organiza viața și ei migrează fie spre orașe, fie, în cele mai dese cazuri, în afara țării.

Veaceslav Ioniță mai mențio-nează că existența unui loc de muncă nu este un motiv care ar determina o persoană să rămână acasă. Astfel, dintre cei care în pre­zent sunt angajați, 19,1% declară că intenționează în următoare­le șase luni să plece peste hota­re, comparativ cu 17,3%, cum e intenția de plecare în rândul celor care nu au un loc de muncă.

Principalul motiv este salariul mic. Astfel, în anul acesta salarul mediu net în Republica Moldo­va este de 6,6 mii lei, iar cetățenii moldoveni afirmă că doar un sala­riu de 13.450 de lei i-ar motiva să rămână acasă.

Motivele de bază ale intenției moldovenilor de a părăsi țara sunt: lipsa locurilor de muncă, salariile mici, lipsa de perspective în zo­nele rurale și calitatea proastă a utilităților oferite de către stat.вие рабочих мест, низкая заработ­ная плата, отсутствие перспектив в сельской местности и низкое качество услуг, предоставляемых государством.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand