Soția mea este în concediu pentru creșterea copilului până la trei ani și urmează să nască două fete gemene. Spuneți-mi, vă rog, ce drepturi social-economice am eu și soția mea ca părinți cu trei copii?
Grigore Istrate, Chișinău
În conformitate cu prevederile art. 16 din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289 din 22.07.2004, asiguratele, soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi şi şomerele cu drept la ajutor de şomaj care s-au aflat în evidență în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova au dreptul la concediu de maternitate şi beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Indemnizația de maternitate, în cazul sarcinii cu doi gemeni, se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 140 de zile calendaristice în cuantum de 100% din baza de calcul. E de menționat faptul că femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.
De asemenea, conform art. 18 din legea menţionată, persoanele asigurate pot beneficia de concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, beneficiind de o indemnizaţie în cuantum lunar de 30% din baza de calcul, dar nu mai puţin de 440 de lei pentru fiecare copil.
De indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului beneficiază, la cerere, opţional:
unul dintre părinţi sau o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorele, dacă sunt persoane asigurate şi îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare.
În temeiul subpunctului 1) al pct.7 din Hotărârea Guvernului cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii nr. 1478 din 15.11.2002, persoana asigurată/neasigurată este în drept să beneficieze de indemnizaţia unică la naşterea copilului, care se stabileşte mamei şi constituie în cazul celei de-a doua naştere a soţiei – 3400 lei pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor.
Și tații pot beneficia de concediu la nașterea copilului
De asemenea, persoana fizică rezidentă aflată în relaţii de căsătorie are dreptul la o scutire suplimentară de 10128 de lei anual sau 15060 de lei, după caz, cu condiţia că soţia/soțul nu beneficiază de scutire personală.
Totodată, în cazul dumneavoastră, sunteți în drept de a beneficia și de scutire de 2256 de lei anual pentru fiecare persoană întreţinută, cu excepţia invalizilor din copilărie, pentru care scutirea constituie 10.128 de lei anual.
Conform prevederilor alin. (4) al art. 121 din Codul muncii nr. 154 din 28.03.2003, unuia dintre părinţi care au doi şi mai mulţi copii de până la 14 ani (sau un copil invalid) li se acordă un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de patru zile calendaristice.
Este de menţionat faptul că, la 26.06.2015, partenerii sociali din Moldova au încheiat Convenția colectivă (nivel național) pentru aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 2 din 9 iulie 2004 „Timpul de muncă şi timpul de odihnă”, prin care a fost introdus art.111, care prevede acordarea pentru tatăl copilului a unui concediu paternal, cu menţinerea salariului mediu, pentru o durată de trei zile calendaristice. Concediul menționat se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului, în baza unei cereri scrise a salariatului.
Totodată, suplimentar la drepturile enumerate, convențiile co-
lective la nivel ramural și contractele colective de muncă pot prevedea garanții superioare celor prevăzute de legislația națională.
Ana MOLDOVANU,
șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM