
Foto: vocea.md
Federaţia „SINDLEX” a organizat, recent, Forumul liderilor sindicali ai organizaţiilor membre din cadrul Ministerului Educaţiei şi Ministerului Afacerilor Interne. La eveniment, care s-a desfăşurat la Casa de odihnă „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă, au participat peste 370 lideri de sindicat. Forumul a avut drept scop consolidarea mişcării sindicale.
La deschiderea festivă a Forumului, s-a adresat cu un cuvânt de salut către cei prezenți Mihail Laşcu, preşedintele Federaţiei „SINDLEX”. „Pe parcursul anilor de activitate în cadrul Federaţiei „SINDLEX”, au fost obținute o serie de rezultate în domeniul protecției drepturilor și intereselor membrilor de sindicat. Vom depune necontenit eforturi şi vom face tot posibilul pentru ca salariaţii să fie în continuare stimulați și avantajați să fie membri de sindicat, iar angajatorii să respecte drepturile și cerințele înaintate de către sindicate pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, de sănătate și securitate în muncă. Organizarea Forumului liderilor sindicali de către Federaţia „SINDLEX” a devenit o frumoasă tradiţie care uneşte generaţii de sindicalişti şi contribuie la promovarea spiritului de echipă”, a punctat Mihail Lașcu.
Alexandru Cimbriciuc, viceministru al Apărării din Republica Moldova, a subliniat: „Pe parcursul timpului, am avut o colaborare strânsă şi o comunicare eficientă cu conducerea Federaţiei „SINDLEX”, sperăm să o avem şi pe viitor. Considerăm relaţiile noastre ca fiind constante şi productive, deoarece urmărim un scop comun: bunăstarea lucrătorilor din poliţie”, a conchis Cimbriciuc.
La rândul său, Oleg Babin, viceministru al Afacerilor Interne, a menţionat: „Pe parcursul acestei perioade de colaborare, sindicatele întotdeauna au fost alături în soluţionarea multiplelor probleme social-economice. În anul 2012, a fost semnat şi aprobat Regulamentul de calculare a timpului de lucru în afara orelor de program. Vă promitem că în perioada următoare vom fi implicaţi activ în negocieri şi într-o colaborare mai strânsă”.
În același context, Marian Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (SNPPC), a relevat: „Timp de cinci ani, sindicatul nostru are o colaborare bună cu Federaţia „Sindlex” din Moldova. În anul 2005, când ne-am început activitatea, veneam dintr-un sistem marginalizat, în care nimeni nu credea că vor exista sindicate. Am depus toate eforturile în recrutarea noilor membri de sindicat, la ora actuală, organizaţia pe care o reprezint are peste 40.000 de membri de sindicat, angajaţi din Ministerul Afacerilor Interne”.
Pentru participanţii la Forum, Ilona Josan, doctor în drept, a susţinut un training cu tematica „Reglementarea curentă şi respectarea raporturilor de muncă. Neconcordanţe şi lacune în legislaţia muncii”.
Forumul a fost axat pe discuţii şi lucru în echipe la care au participat Sindicatul „Demnitate”, Sindicatul „Viitorul”, Sindicatul „Frontiera” şi Sindicatul „Salvatorul”. Cei prezenți au identificat cele mai bune practici, dar şi soluţii pentru diverse probleme din activitatea sindicală. Ei au menţionat că obiectivele pot fi atinse, iar activităţile pot avea eficienţa scontată dacă organizaţia sindicală va acţiona, în acelaşi timp, pentru creşterea calităţii factorului uman și pentru educarea membrilor săi de sindicat.
Federaţia „SINDLEX” din Moldova a fost creată în anul 2012 în scopul consolidării și apărării drepturilor social-economice şi a intereselor legale ale colaboratorilor organelor de drept din Republica Moldova. „SINDLEX” are peste 21.000 de membri de sindicat, angajaţi la Ministerul Afacerilor Interne şi în instituții subordonate Ministerului Educaţiei din Republica Moldova.
Federaţia a fost prima din spaţiul CSI care a aderat la Uniunea Europeană a Poliţiştilor (EPU). Sindicatului, în calitate de reprezentant al societăţii civile, îi este atribuit un rol important în îmbunătăţirea imaginii angajaţilor organelor de drept şi a sistemului ocrotirii ordinii de drept, în ansamblu.
În cadrul forumului, sindicaliștii s-au întrecut la câteva probe sportive: volei (bărbaţi/femei), tenis de masă, minifotbal. Celor mai buni le-au fost înmânate diplome de onoare și cupe.