5 October 2024
Chisinau
Social

Federația Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor a semnat CCM cu partenerii sociali

Loading
Social Federația Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor a semnat CCM cu partenerii sociali
Federația Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor a semnat CCM cu partenerii sociali
sindicate.md

Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova, Boris Rojne­vschi, a semnat, recent, Convenția Colectivă de muncă de nivel ramu­ral pentru anii 2021-2025. Semna­tarii celorlalte părți ale partaneri­atului social sunt Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastruc­turii, Vladimir Florea, președintele Uniunii Transportatorilor și Druma­rilor, și Ştefan Caunov, președintele Asociației Patronale a Drumarilor.

Potrivit Convenției, partenerii sociali se angajează să mențină un dialog continuu și eficient în scopul protejării drepturilor și intereselor profesionale de muncă ale salariaților din domeniul transportului auto, naval și drumuri auto. Documen­tul stabilește acțiuni privind asigurarea garanțiilor social-economice minime, re­glementarea condițiilor de muncă și se­curitatea muncii, a regimului de lucru și de odihnă, salarizarea, a drepturilor ce decurg din raporturile sociale de muncă și alte condiții și garanții pentru angajații din întreprinderi și organizații, indiferent de forma sau tipul de organizare juridică.

Convenția conține articole ce stipulea­ză o serie de măsuri de redresare și stabili­zare a activității antreprenoriale din ramu­ra transporturilor și drumarilor, precum și utilizarea forței de muncă. Astfel, în limite­le împuternicirilor ce le revin, părțile se an­gajează să creeze condiții favorabile pen­tru activitatea economică prin elaborarea și implementarea strategiei de dezvoltare a ramurii în scopul stimulării investițiilor naționale și străine. De asemenea, vor colabora pentru combaterea concurenței neloiale, excluderea prezenței restanțelor la salarii în colectivele de muncă, ame­najarea locurilor de odihnă, alimentare și sanitare pentru transportatori la stațiile terminus ș. a.

În ceea ce privește timpul de muncă și odihnă, Convenția stabilește că durata de conducere zilnică a șoferilor nu trebuie să depășească 9 ore, iar cea săptămânală să nu fie mai mare de 56 de ore. Iar după pa­tru ore și jumătate de conducere, șoferul trebuie să facă o pauză nu mai mică de 45 de minute. La efectuarea transportări­lor pentru organizațiile ocrotirii sănătății, serviciilor comunale, poștă, telegraf, dura­ta zilnică de lucru poate fi majorată până la 12 ore, în cazul în care timpul zilnic de conducere nu depășește 9 ore. Munca în decursul a două schimburi este interzisă. De asemenea, Convenția mai include pre­vederi referitor la salarizare, protecția mun­cii și ocrotirea sănătății, soluționarea con­flictelor de muncă, garantarea activității sindicatelor. Documentul semnat de părți este valabil pentru o perioadă de cinci ani.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand