28 martie 2024
Chisinau
Dialoguri

Faima Sanatoriului „Nufărul Alb” din Cahul a trecut de mult timp peste hotarele țării

Loading
Dialoguri Faima Sanatoriului „Nufărul Alb” din Cahul a trecut de mult timp peste hotarele țării
Faima Sanatoriului „Nufărul Alb” din Cahul a trecut de mult timp peste hotarele țării
Vocea poporului

Amplasat în cea mai pitorească zonă a orașului Cahul, pe malul Lacului Frumoasa, protejat de aglomerația orașului, înconjurat de câmpuri viu colorate, de dealuri cu vârfuri rotunjite, pe care cresc brazi falnici şi veșnic verzi, faima Sanatoriului „Nufărul Alb” a trecut de mult timp peste hotarele Republicii Moldova. Aici vin să-și întremeze sănătatea și să se odihnească de forfota vieții oameni din toată Europa şi din țările CSI. Pacienții care au vizitat măcar o dată acest loc și au beneficiat de serviciile oferite de medicii și terapeuții de la sanatoriu, rămân cu marea dorință în inimă de a reveni iar și iar la „Nufărul Alb”, ca la un izvor cu apă vie. Astfel a început interviul cu Alexandru Scutelnic, medic-șef al Sanatoriului „Nufărul Alb”.

– Domnule Alexandru Scutelnic, din cele spuse mai sus înțeleg că toate aceste cuvinte pot fi rostite de un condu­cător care ține foarte mult la instituția pe care o conduce și care se dedică, cu trup și suflet, profesiei îndrăgite, se conduce de jurământul dat lui Hipo-crate. În continuare, totuși, aș dori să revenim la problemele cu care se mai confruntă și astăzi Republica Mol-dova.  Mă refer la Covid-19, la războiul din Ucraina, care au dat peste cap activitatea multor instituții, afectând și „Nufărul Alb”. Ne interesează cum ați răspuns la provocări în aceasta perioadă complicată?

– Pandemia de Covid-19, apoi războiul din Ucraina au determinat colectivul sanato­riului să-și revizuiască radical activitatea, în mare, a trebuit să ne consolidăm eforturile pentru a face față noilor provocări. Dacă ne referim la ultimii ani, cel mai dificil a fost anul 2020, când, din luna martie și până în iulie, nu am activat. Pacienții ne telefonau, pentru că doreau foarte mult să ajungă la „Nufărul Alb”, dar noi nu aveam dreptul să activăm. În 2021, situația s-a ameliorat puțin și am înce­put să primim pacienți la capacitatea de 50 la sută, respectând, bineînțeles, cu strictețe toate măsurile de protecție împotriva Co­vid-19. Acum, mă bucur să spun ca aproape am revenit la normalitate, cu excepția unor probleme ce țin mai mult de situația din re­giune.

– Ce reprezintă la această etapă Sa­natoriul „Nufărul Alb”, la care dintre pacienți le-ați recomanda sa vină să-și refacă sănătatea anume la acest sana­toriu?

– Sanatoriul „Nufărul Alb” a devenit în ul­timii ani o staţiune balneară modernă, dota­tă cu echipament medical performant, bine cunoscută în țara noastră și peste hotarele ei. Aici vin anual mii de cetățeni pentru trata­ment şi reabilitare. Doresc să spun că în acest moment nu ducem lipsă de pacienți, oamenii vin mereu. Avem pacienți din Republica Mol­dova, dar ne pășesc pragul și cetățeni străini, inclusiv din SUA. La „Nufărul Alb” activează peste 245 de angajați, printre ei sunt mulți medici de categorie superioară şi de prima categorie, care manifestă o atenție deose­bită față de pacienți. Sănătatea pacientului este o preocupare deosebită pentru întregul colectiv, care depune efort zilnic ca toți să beneficieze de un tratament calificat şi să se simtă confortabil la noi.

În prezent, oamenii care ne pășesc pragul pot beneficia de o gamă largă de servicii de sănătate cu efecte curative semnificative, în maladii ale aparatului locomotor; sistemului nervos periferic; tractului digestiv; boli gine­cologice; afecțiuni ale pielii. Fără exagerare, pe durata unui sejur, medicii vă poate ameli­ora starea de sănătate.

Sanatoriul „Nufărul Alb” este o stațiune confortabilă, baza curativă se compune din următoarele subdiviziuni: secția băi, bazin de înot, cabinete de hidropatie, masaj clasic şi subacvatic, secție de fizioterapie, kine­toterapie, săli de forță, inhalatorii, cabinet pentru microclimat artificial, buvet de apă minerală, secție de parafină şi ozocheri­tă, salină. Funcționează laboratorul clinic și biochimic, cabinetul de radiodiagnostic şi diagnostic funcțional. În secția de stomato­logie sunt create condiții pentru tratare şi protezare dentară.

– Majoritatea pacienților care au fost la sanatoriu vorbesc cu mare entuziasm despre apa de Cahul, despre efectele ei terapeutice.

– Despre apa de Cahul aș face o mențiune specială. Aici există mai multe izvoare sub­terane cu o compoziție unică de minerale benefice pentru mai multe sisteme ale or­ganismului uman. Apele minerale sulfuroase sunt recunoscute pentru efectul remarcabil pe care le au în tratamentul unui spectru larg de afecțiuni. Hidroterapia, adică terapia cu apă, face parte dintre metodele naturiste care pun în valoare apele minerale.

Iată care sunt avantajele terapiei cu apă: tratează afecțiunile articulare și ameliorează durerile de spate; diminuează durerile cau­zate de artrită; contribuie la relaxarea mus­culaturii corpului; susține digestia și crește metabolismul; îmbunătățește tonusul mus­cular și sănătatea pielii; stimulează imunita­tea; favorizează circulația sangvină; susține termoreglarea.

Pacienții se bucură de hidroterapie prin băi cu apă din sonda noastră proprie. Băile minerale sunt incluse în prețul biletului bal­neosanatorial.

– Se știe că, de la o anumită vârstă, cu toții avem nevoie, indiferent de ano­timp, de un sistem respirator sănătos și de o imunitate puternică. Ce tratament oferă la acest capitol sanatoriul?

– La „Nufărul Alb” noi le oferim pacienților o alternativă naturală la medicamente. Spele­oterapia este un tratament în camera salină, o metodă naturală sută la sută, non-invazivă, eficientă pentru fortificarea sistemului imuni­tar, dar și în combaterea diverselor afecțiuni sezoniere și nu numai. Este o salină unică în Republica Moldova, având o capacitate de cazare pentru 100 de pacienți concomitent. În salină simți un puternic impact terapeutic: pe lângă faptul că tratează astmul bronșic, pneumoniile cronice, sinuzita, neurodermita, psoriazisul etc., pacienții se relaxează, citesc cărți, reviste.

Aș mai adăuga că pe teritoriul sanatoriu­lui, cu implicarea activă a conducerii Confederației Naționale a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM), au fost amenajate terenuri de sport, un cămin cultural, bibliotecă, pavilioa­ne pentru jocuri de masă, magazine. Sana­toriul dispune de legătură telefonică inter-națională, televiziune prin cablu, internet.

– Sanatoriul „Nufărul Alb” se află în subordinea CNSM, constituind patrimo­niu al sindicatelor, în care s-au investit mulți bani, mai ales mult suflet. Cum apreciați relațiile cu conducerea CNSM și cu celelalte instituții sindicale, aflate în subordinea Confederației?

– Relațiile noastre sunt foarte bune. Tot ce am reușit să realizăm de-a lungul anilor, bineînțeles, este meritul colaborării noas­tre fructuoase și ajutorului financiar și lo­gistic acordat de conducerea sindicatelor. Investițiile Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova în ultimii ani în infrastruc­tura sanatoriului şi profesionalismul înalt al întregii echipe a permis ca „Nufărul Alb” să devină o instituție medicală de recuperare a sănătății cu un mare prestigiu în Republica Moldova și peste hotarele ei. Despre aceas­ta ne vorbește și faptul că până la pandemie sanatoriul era vizitat anual de peste opt mii de pacienți. Doresc să accentuez că pragma­tismul, profesionalismul și obiectivismul sunt cuvintele-cheie care caracterizează relațiile cu noua conducere a CNSM, condusă de președintele Igor Zubcu. Am elaborat pla­nuri mari de renovare a sanatoriului, pe care sunt sigur că le vom realiza, dacă vom avea o economie stabilă și pace în regiune.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand