9 October 2024
Chisinau
Social

Factori stresanți la serviciu și cum putem să-i evităm

Loading
Social Factori stresanți la serviciu și cum putem să-i evităm
Factori stresanți la serviciu și cum putem să-i evităm

seminar-fscm

 

Cerințele minime de securitate și să­nătate în munca la monitor, factorii de risc ce duc la boli profesionale și măsurile de prevenire a acestora, normele sanitar-igienice sunt doar câteva dintre subiectele discutate în cadrul unei mese rotunde orga­nizate miercuri de Federația Sindi­catelor din Comunicații (FSCM).

 

La eveniment au participat lideri sin­dicali de la întreprinderile din ramură, reprezentanți pentru protecția muncii. Invitați speciali au fost Grigore Friptu­leac, dr. habilitat în medicină, și Victor Meșina, dr. în medicină, ambii profesori la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”. În debutul reuniunii, Ion Pîrgaru, președintele FSCM, i-a introdus în temă pe cei prezenți.

S-ar părea, ce mare treabă, munca la calculator, care riscuri? Ei bine, să știți că nici pe departe nu e așa. Grigore Friptuleac a explicat că problema sănătății în mun­că este una vastă. Printre factorii de risc ce pot avea consecințe negative asupra sănătății se numără aerul poluat, zgomo­tul, radiația, temperatura înaltă, iluminatul slab, virusurile, stresul, chiar violența ver­bală din partea șefilor, încărcătura psiho-emoțională ș. a. Iar drept urmare pot apă­rea diferite afecțiuni, cum ar fi „sindromul vederii”, astenopia, migrenele, oboseala vizuală, tensiunea arterială, bolile de ini­mă, insomnia etc. Din păcate, acestea nu sunt recunoscute drept boli profesionale, a remarcat profesorul.

Are importanță chiar și înălțimea sca­unului, poziția lucrătorului, distanța de la monitor. Lumina albastră de la monitor poate provoca disconfort ocular. Dar știați că chiar și aparatele de aer condiționat, dacă nu sunt curățate o dată la trei luni, pot provoca legionela, „boala legionari­lor”?

Intervențiile Elenei Carchilan, șefa In­spectoratului Muncii al CNSM, cu exemple 

concrete de încălcare a normelor sănătății în muncă (temperaturi de 7-8 grade în bi­blioteci, mineri de la cariera de piatră care ieșeau de la duș cu țurțuri în barbă) a dat culoare dialogului presărat cu glume la masa rotundă.

Victor Meșina a vorbit despre ergono­mia muncii, sănătatea ocupațională, me­diul de lucru, stilul de viață sănătos, regi­mul alimentar corect.

Vorbitorii au subliniat, în mod expres, că, în afară de condițiile de lucru grele, pot avea un impact negativ pentru sănătate microclimatul neprietenos, criticile neînte­meiate din partea patronului, ritmul înalt de lucru, munca peste program, extenu­antă. Trebuie să existe măsură și echilibru în toate și multă mișcare, fiindcă mișcarea înseamnă viață.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand