Cerințele minime de securitate și sănătate în munca la monitor, factorii de risc ce duc la boli profesionale și măsurile de prevenire a acestora, normele sanitar-igienice sunt doar câteva dintre subiectele discutate în cadrul unei mese rotunde organizate miercuri de Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM).
La eveniment au participat lideri sindicali de la întreprinderile din ramură, reprezentanți pentru protecția muncii. Invitați speciali au fost Grigore Friptuleac, dr. habilitat în medicină, și Victor Meșina, dr. în medicină, ambii profesori la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”. În debutul reuniunii, Ion Pîrgaru, președintele FSCM, i-a introdus în temă pe cei prezenți.
S-ar părea, ce mare treabă, munca la calculator, care riscuri? Ei bine, să știți că nici pe departe nu e așa. Grigore Friptuleac a explicat că problema sănătății în muncă este una vastă. Printre factorii de risc ce pot avea consecințe negative asupra sănătății se numără aerul poluat, zgomotul, radiația, temperatura înaltă, iluminatul slab, virusurile, stresul, chiar violența verbală din partea șefilor, încărcătura psiho-emoțională ș. a. Iar drept urmare pot apărea diferite afecțiuni, cum ar fi „sindromul vederii”, astenopia, migrenele, oboseala vizuală, tensiunea arterială, bolile de inimă, insomnia etc. Din păcate, acestea nu sunt recunoscute drept boli profesionale, a remarcat profesorul.
Are importanță chiar și înălțimea scaunului, poziția lucrătorului, distanța de la monitor. Lumina albastră de la monitor poate provoca disconfort ocular. Dar știați că chiar și aparatele de aer condiționat, dacă nu sunt curățate o dată la trei luni, pot provoca legionela, „boala legionarilor”?
Intervențiile Elenei Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al CNSM, cu exemple
concrete de încălcare a normelor sănătății în muncă (temperaturi de 7-8 grade în biblioteci, mineri de la cariera de piatră care ieșeau de la duș cu țurțuri în barbă) a dat culoare dialogului presărat cu glume la masa rotundă.
Victor Meșina a vorbit despre ergonomia muncii, sănătatea ocupațională, mediul de lucru, stilul de viață sănătos, regimul alimentar corect.
Vorbitorii au subliniat, în mod expres, că, în afară de condițiile de lucru grele, pot avea un impact negativ pentru sănătate microclimatul neprietenos, criticile neîntemeiate din partea patronului, ritmul înalt de lucru, munca peste program, extenuantă. Trebuie să existe măsură și echilibru în toate și multă mișcare, fiindcă mișcarea înseamnă viață.