Sunt angajat în calitate de muncitor într-o firmă de constricții. Angajatorul îmi cere să trec examenul medical pe cont propriu și să-i prezint certificatul respectiv. Însă, din lipsa banilor necesari pentru examenul medical, eu nu pot să-i prezint documentul solicitat, deși el mi-a spus că ar putea să-mi compenseze a parte din cheltuielile suportate. Vă rog să-mi spuneți ce prevede legea sau care sunt obligațiile angajatorului în domeniul securității muncii și care pot fi consecințele în cazul în care nu voi trece examenul medical după cum mi s-a spus?
Vladimir Covalciuc, Edineț
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
În conformitate cu prevederile Codului muncii (CM), a Legii nr.186/2008 și ale altor acte normative, angajatorul are un șir de obligații privind securitatea și sănătatea în muncă.
Art. 10 alin. (2) din CM dispune că angajatorul este obligat: să asigure salariaților condițiile de muncă corespunzătoare cerințelor de securitate și sănătate în muncă. Asigurarea acestor condiții cuprinde inclusiv măsurile pentru prevenirea riscurilor profesionale, precum și efectuarea examenului medical al salariaților.
Potrivit art.76 din CM, în caz de omitere, din vina salariatului, a termenului de trecere a controlului medical, contractul individual de muncă se suspendă în circumstanțe ce nu depind de voința părților.
Pe timpul efectuării controalelor (examenelor) medicale, salariaților care, conform prevederilor CM sau ale altor acte normative, sunt obligați să treacă aceste controale (examene), li se menține salariul mediu la locul de muncă. Mai mult decât atât, pentru perioada examenelor medicale periodice, salariaților, potrivit art.1972 din CM, li se garantează menținerea locului de muncă (a funcției) și a salariului mediu.
Una din încălcările grave ale obligațiilor de muncă ale salariaților, potrivit art. 2111 din CM, o constituie refuzul de a trece examenul medical, în cazul în care acesta este obligatoriu, iar salariatul a fost informat de către angajator, în formă scrisă, despre obligația de a trece examenul medical. Astfel, această normă stabilește condițiile în care refuzul salariatului de a fi supus examenului medical constituie încălcare gravă a obligațiilor de muncă (refuzul de a trece examenul medical care, evident, urmează să fie motivat; examenul medical să fie obligatoriu; salariatul să fie informat de către angajator, despre obligația de a trece examenul medical; informarea salariatului de către angajator să fie făcută în formă scrisă). Cu alte cuvine, în cazul în care aceste condiții legale sunt ignorate, adică nu sunt respectate, refuzul salariatului de a trece examenul medical nu poate constitui drept abatere disciplinară.
Legea nr. 186/2008, în corelație cu CM, instituie mai multe categorii de măsuri necesare pentru protecția securității și sănătății salariaților. Potrivit art. 13 din Legea nr. 186/2008, angajatorul este obligat să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical și, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute și să asigure efectuarea examenului medical periodic al lucrătorilor.
Art. 20 din aceeași lege stabilește că fiecare lucrător este în drept să fie supus unui examen medical extraordinar potrivit recomandărilor medicale, cu menținerea postului de lucru și a salariului mediu pe durata efectuării acestui examen.
Important de menționat că măsurile prin care lucrătorilor li se asigură examenul medical corespunzător se stabilesc potrivit actelor normative emise de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu consultarea patronatelor și a sindicatelor.
Aceste măsuri trebuie să fie formulate astfel încât fiecare lucrător să beneficieze cu regularitate de examen medical. Cheltuielile ce țin de organizarea și efectuarea examenului medical, potrivit art. 21, alin. (4) din Legea nr. 186/2008, sunt suportate de către angajator.