19 November 2024
Chisinau
Social

Europa, în sprijinul respectării drepturilor sociale în Republica Moldova

Loading
Social Europa, în sprijinul respectării drepturilor sociale în Republica Moldova
Europa, în sprijinul respectării drepturilor sociale în Republica Moldova
gov.md

Consiliul Europei și Agenția Austriacă de Dezvoltare, îm­preună cu partenerii naționali, au lansat primul proiect care vizează îmbunătățirea respectării drepturilor sociale, in­clusiv a dreptului la muncă în Republica Moldova. Proiectul are drept scop asigurarea im­plementării standardelor internaționale și facilitarea acce­sului persoanelor din grupurile vulnerabile la învățământul profesional tehnic și angajarea ulterioară a acestora.

„Acest proiect este unul foar­te valoros pentru noi, deoarece încearcă să implementeze unul din principiile-cheie ale Agenției Austriece de Dezvoltare în coo­perarea sa cu Republica Moldo­va: „A nu lăsa pe nimeni în urmă”. Astfel, încercăm să ne axăm, în special pe grupurile vulnerabile, minoritățile etnice, persoanele cu dizabilități, pe cei din zonele rura­le, pentru a-i integra mai bine pe piața muncii. Acest proiect este oportun, deoarece la ora actuală se desfășoară reforma In­spectoratului de Stat al Muncii și alte reforme necesare pentru alinierea țării la angajamentele internaționale pe care și le-a asu­mat Republica Moldova. Esența acestei intervenții este alinierea cadrului legal național la standar­dele europene pentru a promova și proteja drepturile sociale și drep­tul la muncă”, a declarat Stella Avallone, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova.

Proiectul „Consolidarea dreptu­lui la muncă în Republica Moldova”, care va fi implementat în perioada 2023-2025, este primul proiect cu drepturi depline al Consiliului Eu­ropei în domeniul drepturilor soci­ale, inclusiv al dreptului la muncă  în Republica Moldova. Proiectul va consolida capacitățile oficiali­lor guvernamentali de a promova și proteja drepturile sociale și de angajare, în special, drepturile de angajare ale persoanelor din gru­purile vulnerabile, în conformitate cu standardele internaționale.

Adițional, acesta va ajuta instituțiile de învățământ profesi­onal tehnic să devină mai incluzi­ve, mai sensibile la dimensiunea de gen, capabile să identifice și să atragă fete și băieți, precum și fe­mei și bărbați din grupurile vulne­rabile. Acesta va facilita în continu­are accesul pe piața muncii pentru persoanele din grupurile vulne­rabile din sistemul de învățământ profesional tehnic.

„Grupurile vulnerabile se con­fruntă adesea cu discriminare pe piața muncii și au acces limitat la educația și formarea profesională. Este important să se asigure inclu­ziunea lor și să le oferim șanse ega­le pentru a dobândi competențe și a găsi un loc de muncă. Consider că proiectul ambițios lansat astăzi reprezintă pentru noi o prioritate de acțiune în Republica Moldova. Carta Socială Europeană a Consi­liului Europei garantează o gamă largă de drepturi ale omului nece­sare în fiecare zi, care țin de anga­jare, locuință, sănătate, educație, protecție socială și bunăstare”, a menționat Giulia Re, șefă interima­ră a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand