1 decembrie 2021
Chisinau
Cultura

Eugen Doga: „Viața mea așa cum a fost să fie”

Loading
Cultura Eugen Doga: „Viața mea așa cum a fost să fie”
Eugen Doga: „Viața mea așa cum a fost să fie”
cartier.md

Marele compozitor al neamului, Eugen Doga, care de-a lungul activității sale a compus peste 200 de piese muzicale pentru film, teatru, dar și lucrări in­strumentale, corale și romanțe, i-a bucurat la acest sfârșit de toamnă pe admiratorii săi cu un nou gen de creație. La o editu­ră din Chișinău a fost scoasă de sub tipar o carte de proză auto­biografică, care are șanse să ne „scoată căștile din urechi” și să ne ia ochii de pe telefoane. Se intitulează „Viața mea așa cum a fost să fie”, semnată de însuși Eugen Doga.

Cartea, cu un volum de 400 de pa­gini de memorii, are un tiraj de 2000 de exemplare. De menționat că în volum sunt pagini consacrate și celor mai apropiați prieteni cu care a co­laborat: Grigore Vieru, Emil Loteanu, Ion Popescu Gopo, Alexandru Samoi­lă ș. a.

„Am cuprins-o în brațe ca pe un copil mult iubit și nu credeam că e adevărată, că e cartea la care am lu­crat cu dragoste mult timp. Nici nu știam cum se va numi, fiindcă voiam să scriu despre toate, să cuprind lu­mea, dar la un moment dat am înțeles că mâinile-mi sunt prea scurte, iar lu­mea – foarte mare”, a scris compozi­torul pe rețelele de socializare.

În prefața cărții, autorul spune: „Sper că, după ce veți citi această carte, veți putea să vă plimbați mailiniștit prin cronica virtuală a vieții voastre, care cred că vă va invita în copilărie, la bunii prieteni de demult, în locurile tainice și romantice ale primelor sărutări, în care întâmpinați odinioară zorii și primăverile. M-am străduit, în măsura în care e cu putință, să fiu obiectiv, să reproduc multe momente prin negura vremii. Sper foarte mult că în timpul aces­tei plimbări o să vă scoateți ochela­rii fumurii de pe ochi și căștile din urechi și o să le oferiți receptorilor ființei voastre să capte­ze informațiile care sunt produsul vieții mele im­perfecte, dar foarte inte­resantă și bogată în eve­nimente”.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Mu­zică „Ștefan Neaga”, Con­servatorul și Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău. De-a lungul anilor, a devenit autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estra­dă, de film și de teatru. În 2020, a apărut ediția a II-a, adăugită și com­pletată, în două volume, „Dialogurile dragostei. Arii și romanțe pe ver­suri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle”. În pre­zent, maestrul a pregătit pentru tipar cel de-al treilea volum din ciclul „Dialogurile dragostei”.

Artistul Poporului Eugen Doga a fost distins cu „Ordinul Republicii”, „Steaua României” în grad de coman­dor, „Serviciul Credincios” (România), cu ordinul „Za zaslughi pered ote­cestvom” și ”Alexandr Nevski” (Ru­sia). Este autorul cunoscutului vals „Gingașa și tandra mea fiară”, decla­rat de UNESCO cea de-a patra capo­doperă muzicală  a secolului XX.

  
Citiți-ne pe Telegram
Comentarii
0
Comentează
Citește și