3 September 2024
Chisinau
Social

Este foarte important ca și sindicatele să fie implicate în procesul decisional

Loading
Social Este foarte important ca și sindicatele să fie implicate în procesul decisional
Este foarte important ca și sindicatele să fie implicate în procesul decisional
Vocea poporului

Rolul sindicatelor în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost dis­cutat de către membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicate­lor din Moldova (CNSM) și președintele Co­mitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke, aflat într-o vizită în Republica Moldova. Aceștia au discutat subiec­te ce țin de mișcarea sindicală, situația pe piața muncii și importanța dialogului social la toate nivelurile, în special, implicarea sindicatelor în procesul consultativ.

„Am decis să vă vizităm, ca țară candida­tă, să vă arătăm că vă tratăm deja ca pe un stat membru al UE. Am fost informat despre problemele cu care vă confruntați și cred că nu diferă foarte mult situația de la o țară la alta. Este foarte important ca partenerii so­ciali și sindicatele să fie implicate în procesul decizional, nu doar să ascultați, ci și să fiți consultați. O implicare puternică a sindicate­lor este foarte necesară. Poziția partenerilor sociali este mai puternică în țara lor atunci când sunt recunoscuți la nivel european. Avem această platformă a societății civile și, odată ce au început negocierile, ea trebuie să fie îmbunătățită”, a spus Oliver Röpke.

La rândul său, președintele CNSM, Igor Zubcu, i-a mulțumit oficialului european pentru sprijin, menționând despre inițiativa de a crea în Republica Moldova Comite­tul Economic și Social, după modelul CESE, lansat în cadrul celei de-a treisprezecea reuniuni a Platformei Societății Civile Uniu­nea Europeană – Republica Moldova.

„Fiind o țară candidat de aderare la Uni­unea Europeană, considerăm că este im­portant să preluăm modelul CESE și pentru Republica Moldova. CNSM este membru al Confederației Europene  a Sindicatelor de circa doi ani și nu putem să zicem că, fiind membri de doar doi ani, am atins deja nivelul unor țări care au experiență de parteneriat social veritabil de mai mulți ani”, a afirmat Igor Zubcu.

 

Ne dorim ca integrarea în UE să aibă nu doar o conotație politică, ci și una socială

 

„În istoria sindicatelor din Moldova au fost și pete albe, și pete negre, important e că acum ne orientăm spre modelul dialogu­lui social european. Ne dorim ca integra­rea europeană să nu aibă doar o conotație politică, dar să fie o integrare a triunghiului social – patronate, guvern și sindicate. Activismul sindicatelor se vede, există, iar rezul­tatele depind de efortul nostru comun și, desigur, de suportul colegilor de la Bruxel­les”, a punctat în alocuțiunea sa președintele CNSM.

Oficialii s-au referit și la subiectele ce țin de liberalizarea pieței muncii, dar și la lup­ta cu dezinformarea, în contextul războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă în Repu­blica Moldova.

„Dialogul social în Republica Moldova are o experiență de peste 30 de ani. Acest dialog se realizează eficient, într-o măsură sau alta. Mai există rezerve, mă refer în ca­zul de față la ramurile economiei naționale, adică la ministere, unde acest dialog nu prea merge. De fiecare dată, sindicatele au fost în avangardă cu inițiativele de a dezvolta și promova acest dialog social la toate nive­lurile și facem tot ce este posibil ca acest dialog să existe, bazându-ne și pe directi­va UE, care prevede că negocierile colective trebuie să acopere cel puțin 80 la sută din salariați. Este o sarcină enormă, cred că și pentru țările membre UE, dar și pentru Re­publica Moldova, pentru că aici va fi necesar să muncim foarte mult. Evident că vom avea nevoie și de un suport, o experiență a țărilor UE, unde acest dialog social este cu mult mai eficient. Am fi foarte bucuroși să aveam această asistență, poate și un proiect în do­meniu, ca să putem să ne dezvoltăm și să ne mișcăm înainte”,  a relevat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

 

Lacune în dialogul social

„În Republica Moldova există dialog so­cial, dar în mod firesc, orice lucru care se produce are două laturi: un frontispiciu și partea de după culise. O realitate un pic mai tristă decât se declară public, ceea ce ar în­semna că ne dorim un dialog social de cali­tate și de performanță într-un stat de drept și cu predispoziție spre europenizare. Nu se reușește mereu. Discutăm în cadrul Comisiei tripartite, de exemplu, lucruri foarte  impor­tante pentru angajații din diferite ramuri ale economiei naționale, dar nu reușim mereu să ajungem la un numitor comun, ceea ce este și firesc. Mai grav este că unele ches­tiuni care se decid nu se realizează. Bună­oară, federația noastră are trei proiecte de convenții la nivel național cu trei ministere din Republica Moldova, lansate încă înainte de pandemie. Textul este pe masa partene­rilor noștri și ele așteaptă semnătura. Aceste documente sunt fundamentale în promo­varea ulterioară a contractelor colective de muncă. Lucrul aceste încă nu ne reușește. Sub varii motive: ba instabilitate guverna­mentală, schimbarea ministrului, schimba­rea personalului, fluctuație de cadre etc.

Acest lucru vă rugăm să-l sensibilizați și dumneavoastră, pentru că este un element slab în contextul dialogului social din Re­publica Moldova”, a declarat Vlad Canțîr, președintele Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP).

Comitetul Economic și Social European este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai organizațiilor de lucră­tori și angajatori și ai altor grupuri de inte­rese. CESE emite avize pe teme legate de UE adresate Comisiei Europene, Consiliului UE și Parlamentului European, acționând astfel ca o punte de legătură între instituțiile decizionale ale UE și cetățenii europeni.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand