4 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Elaborarea proiectelor de acte legislative şi normative. Aplicarea sancţiunii pentru abaterea disciplinară a salariatului

Loading
Cetăţeanul şi legea Elaborarea proiectelor de acte legislative şi normative. Aplicarea sancţiunii pentru abaterea disciplinară a salariatului

legislatie.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Elaborarea proiectelor de acte legislative şi normative

 

Știu că sindicatele au dreptul să participe la elaborarea proiectelor de acte legislative și normative. Aș vrea să știu la ce act normativ am putea să ne referim în acest caz?

Vladimir Stoica  și Nicolae Pârău, Hâncești

 

Potrivit art. 14 din Legea sindicatelor, acestea, în calitatea lor de partener social, sunt în drept să participe la elaborarea proiectelor de programe privind dezvoltarea social-economică, a proiectelor de legi şi de alte acte normative în domeniul remunerării muncii, asigurării sociale, formării preţurilor, ocrotirii sănătăţii şi în alte do­menii ce ţin de muncă şi dezvoltarea social-economică.

Autorităţile publice sunt obligate să trimită proiectele de pro­grame şi de acte juridice indicate mai sus organelor sindicale şi să solicite prezentarea, în termen de cel mult 30 de zile, a avizelor sau propunerilor acestora. Important de menționat că neprezentarea avizelor sau a propunerilor în termenul indicat este considerată re­fuz al sindicatului de a-şi exercita dreptul la exprimarea opiniei.

Sindicatele sunt în drept să participe şi la examinarea de către autorităţile publice a acestor avize şi propuneri. În cazul respinge­rii sau al acceptării parţiale a propunerilor sindicatului, autoritatea respectivă îl informează în scris despre aceasta, argumentându-şi poziţia.

 

Aplicarea sancţiunii pentru abaterea disciplinară a salariatului

 

În ce cazuri poate fi organizată o anchetă de serviciu și cine o efectuează?

Maria Tălpan, Nisporeni

 

Unele aspecte ce țin de organizarea și desfășurarea anchetei de serviciu sunt specificate în art. 208, alin. (2) din Codul muncii. Potri­vit acestui articol, în funcţie de gravitatea faptei comise de salariat, angajatorul este în drept să organizeze o anchetă de serviciu, a că­rei durată nu poate depăşi o lună. În cadrul anchetei, salariatul are dreptul să-şi explice atitudinea şi să prezinte persoanei abilitate cu efectuarea anchetei toate probele şi justificările pe care le conside­ră necesare. Pornind de la dispoziţia dată, constatăm că „investi­gaţia” în perioada anchetei de serviciu este efectuată de persoana abilitată de angajator, prin acumularea de probe (informaţii, date, documente, înregistrări video/audio, mărturii, explicaţii, inclusiv din partea salariatului etc.) care ar servi drept temei pentru decizia an­gajatorului privind aplicarea sancţiunii pentru abaterea disciplinară a salariatului.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand