30 aprilie 2024
Chisinau
Dialoguri

Efim CHILARI: „Prioritatea principală pentru noi a fost, este și va rămâne Omul, angajatul instituției”

Loading
Dialoguri Efim CHILARI: „Prioritatea principală pentru noi a fost, este și va rămâne Omul, angajatul instituției”
Efim CHILARI: „Prioritatea principală pentru noi a fost, este și va rămâne Omul, angajatul instituției”
usm.md

Cu o experiență de peste 50 de ani în familia sindicatelor, poate fi considerat deja un veteran al sindicaliștilor. În septembrie 1968, a fost angajat în calitate de laborant în cabinetul de fizică al școlii moldovenești nr.1 din orașul Drochia, instituție pe care a absolvit-o exact în acel an și, tot atunci, a aderat la Sindi­catul din Învăţământul Public. Vorbim despre președintele Comitetului sindical al salariaților Universității de Stat din Moldova (USM), Efim Chilari, căruia ziarul „Vocea poporului” i-a solicitat un interviu.

– Activitatea sindicală a evoluat, aș spu­ne, în trei etape. Prima experiență de lider sindical am căpătat-o în anii 1982–1985, în calitate de vicepreședinte al Comitetului Sindical al angajaților Universității de Stat din Moldova.

Puțin mai târziu, în anii 1994–1995, re­venind la USM după finalizarea mandatului de viceministru al Tineretului, Sportului și Turismului, am fost ales în funcția de  președinte al Comitetului sindical al colaborato­rilor Universității de Stat din Moldova.

Și a treia etapă, sper, ultima, a coincis iarăși cu revenirea în comunitatea universita­ră, după o experiență modestă de 23 de ani de activitate în sistemul Serviciului diploma­tic al Republicii Moldova. Astfel, în 2018, am fost ales în calitate de președinte al organizației sindicale a Universității de Stat „Dimi­trie Cantemir” (USDC, anterior, Universitatea Academiei de Științe a Moldovei), iar la 31 martie 2021, după fuzionarea USDC cu Alma mater, am fost ales în calitate de președinte al Comitetului sindical al salariaților Universității de Stat din Moldova, funcție pe care o dețin până la momentul de față.

– E ușor să fii sindicalist?

– Vă spuneam mai sus că CV-ul meu de sindicalist a evoluat în câteva etape. Dacă s-ar cere să comparăm gradul de implica­re în activitatea sindicală, aș menționa că la etapa actuală este cu mult mai anevoios să reprezinți sindicatele la nivelul corespunză­tor. De ce? Deoarece, în primul rând, a scăzut, în opinia mea, activismul social al cetățenilor, dar nu și necesitățile și așteptările acestora. Poate că activismul civic e mai pronunțat sub aspect politic, dar oricum, problemele social-economice rămân pe primul plan și atunci când cetățenii așteaptă soluționarea  acestora, toți își îndreaptă privirile spre sin­dicate, chipurile, „voi ce faceți?, ajutați-ne!”. Din acest moment, apar cele mai complicate situații, deoarece știi ce trebuie să faci, cum să faci, însă nu-ți ajung capacități și, cel mai trist, că nu sunt surse.

Și mai este un moment. Psihologia unei bune părți a cetățenilor, membri de sindicat, care au trecut prin perioada sovietică. A mai rămas felul de a gândi și a cere ca pe timpuri, neînțelegând faptul că suntem deja în altă existență efectivă, dictată de un nou sistem de relaţii pe piaţă.

– Comitetul sindical de la USM îl putem considera unul dintre modele pentru alți lideri de sindicat? Dacă e așa, cărui fapt se datorează asta?

– Nu cred. Noi, desigur, ne mândrim cu istoria și cu tradițiile organizației sindica­le a colaboratorilor Universității de Stat din Moldova, structură organizată în decembrie 1946, dar actuala Campanie „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, în ca­drul căreia au fost desemnați câștigătorii Concursului organizațiilor sindicale primare, a demonstrat că avem organizații sindicale demne de a servi drept exemplu. În acest context, vin cu sincere felicitări către toți laureații, îndeosebi mă refer la colegii de la Universitatea Tehnică a Moldovei, de la Între­prinderea „Termoelectrica” SA, de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a munici­piului Chișinău, de la Institutul Național de Metrologie. Noi putem prelua bune practice și de la colegii care nu au participat în con­curs. Mă refer la sindicaliștii de la Universita­tea De Stat „Ion Creangă” și la mulți alții.

– Care sunt prioritățile în activitatea pe care o desfășurați?

– Prioritatea principală pentru noi a fost, este și va rămâne Omul, angajatul instituției. Despre acest fapt deseori vorbește și rectorul universității, profesorul Igor Șarov. Deci, priorități pentru noi devin toate necesitățile membrilor de sindicat: condițiile de muncă, salarizarea, odihna, protejarea drepturilor acestora.

– Ce calități trebuie să aibă un lider sin­dical pentru a avea succes?

– În primul rând, să fie sincer și deschis cu colegii, cu toți membrii de sindicat, angajați ai instituției. Și nu doar cu membrii de sin­dicat. Mă bucur când suntem apreciați de toți colaboratorii, indiferent de apartenența la sindicat. De altfel, doar atitudinea since­ră și echilibrată față de toți angajații universității este pârghia principală care duce la creșterea rândurilor membrilor de sin­dicat. Doar pe parcursul anului 2023, la sindicat au aderat circa 100 de salariați ai USM, chiar și unii care de mai mulți ani activau la USM, nefiind membri de sindicat.

Și în alt sens, un lider sindical trebuie să cunoască foarte bine legislația muncii, legislația ce ține de politicile sociale, să cu­noască personal oamenii, chiar unele date biografice ale acestora, să nu fie indiferent față de problemele personale pe care le au unii membri de sindicat și le-au adresat or­ganului sindical.

– Cât de importantă este conlucrarea organizației sindicale cu administrația instituției, pentru a soluționa pro­blemele cu care se confruntă salariații?

– La nivel de universitate, ne vedem mereu în calitate de partener de încrede­re al administrației în rezolvarea celor mai stringente probleme în domeniul social, în relațiile de muncă. Rectorul, prorectorii nu stabilesc ore speciale pentru întrevederile cu activul sindical. Problemele legate de diverse chestiuni ce țin de interesele salariaților universității se discută cu administrația permanent și, de regulă, întrevede­rile sunt neplanificate. Temei pentru aseme­nea conlucrare servește nu doar Contractul colectiv de muncă. Comunicarea cotidiană deschisă și constructivă cu administrația este garanția unei atmosfere de cooperare în interesul angajaților instituției.

– Ce probleme invocă cel mai des profe­sorii, salariați ai USM?

– La modul general, mai des sunt invo­cate problemele ce țin de salarizare, sporu­rile la salariu, primele anuale, respectarea prevederilor Codului educației și ale Codu­lui muncii privind respectarea metodologiei repartizării timpului de muncă al perso­nalului didactic și de cercetare. Obișnuite, mai ales acum, în preajma vacanței, sunt și chestiunile ce țin de onorarea regulilor de acordare a diferitelor tipuri de concedii pen­tru cadrele didactice și pentru personalul angajat în cercetare. Toate aceste chestiuni ne impun să apelăm mai des la Contractul colectiv de muncă, să venim cu unele mo­dificări în sensul îmbunătățirii prevederilor acestui document.

Dar vreau să menționez faptul că organizația sindicală a universității nu este con­stituită doar din cadre didactico-științifice. Circa 44% din numărul total al sindicaliștilor USM (1094) îl constituie angajații blocului administrativ-tehnic. Această categorie de salariați, membri de sindicat, vin și ei cu pro­blemele lor specifice genului de activitate: salarizare, organizarea odihnei, respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă etc.

Însă pentru noi, liderii de sindicat, toți salariații, indiferent de genul de activitate al acestora, sunt egali și, în calitatea lor de membri de sindicat, ei sunt  tratați în ega­lă măsură, conform Statutului sindicatului, adoptat în temeiul Constituției Republicii Moldova, Legii sindicatelor, Codului Muncii etc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand