Pandemia nu a întrerupt procesul de instruire la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Totuși, din cauza restricțiilor impuse, procesul a fost încetinit, în comparație cu anii de dinaintea pandemiei. Pe parcursul anului 2020, peste 7000 de sindicaliști din R. Moldova au participat la activitățile educaționale desfășurate de CNSM, de centrele sindicale național–ramurale și de Institutul Muncii.
Aceste date au fost comunicate de către Petru Chiriac, vice-președinte al CNSM, în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Educația sindicală în condiții pandemice: experiențe și provocări”. La eveniment au participat conducerea CNSM și a Institutului Muncii, lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, formatori naționali.
Întrunirea online a fost organizată pentru a afla rezultatele activității educaționale derulate pe parcursul anului trecut și pentru a analiza experiențe și așteptări ale formatorilor și centrelor sindicale național-ramurale din perspectiva educației sindicale.
„Activitatea educațională a fost profund afectată de situația pandemică, în urma căreia au fost necesare adaptări semnificative la noile cerințe, în conformitate cu normele de protecție și sănătate adoptate de autorități, pentru protecția populației”, a menționat Petru Chiriac. Deși este îmbucurător faptul că CNSM nu și-a sistat activitatea la acest capitol, ci a continuat să organizeze activități educaționale atât în format online, cât și mixt, prin participarea redusă a beneficiarilor de programe educaționale. Astfel, nu au fost devieri mari de la Strategia CNSM pentru anii 2017-2022 în domeniul politicii educaționale.
Viorel Braga, directorul Institutului Muncii, la rândul său, a recunoscut că situația pandemică și-a lăsat amprenta asupra activității instituției pe care o conduce. Însă, în pofida restricțiilor, Institutul Muncii a continuat să livreze servicii educaționale de calitate, atât online, cât și offline.
O contribuție considerabilă la educația sindicală, în baza unor programe internaționale de instruire și schimb de experiență, a avut-o Departamentul mass-media și relații internaționale. În acest sens, este important de subliniat suportul oferit de Organizația Internațională a Muncii (Oficiul din Geneva și Oficiul din Budapesta), Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), Consiliul Regional Pan-European (PERC), Confederația Generală a Sindicatelor (VKP), Fundația „Friedrich-Ebert-Stiftung”, și de alte federații sindicale internaționale (IndustriALL Global Union, Federația Europeană a Sindicatelor din domeniul Serviciilor Publice (EPSU), Federația Sindicală Globală a Lucrătorilor din Serviciile Publice (PSI), Federația Internațională a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI)).
Participanții la masa rotundă au subliniat că în perioada următoare este important de dezvoltat noi programe educaționale și de a introduce în planurile de formare sindicală metode noi de instruire, interactive, conform conceptului de educație continuă, care include și educația social-profesională a salariaților.