După trei ani marcați de multiple crize, în 2023, experții anticipează o recuperare economică de 3,3%, urmată de o creștere de 5,4 la sută pentru anul viitor. Concluziile au fost prezentate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în deschiderea Conferinței MACRO 2023.
Timp de o zi, experți naționali, dar și internaționali, demnitari, reprezentanți ai autorităților locale, ai sectorului privat, sectorului asociativ și mediului academic din Republica Moldova au discutat despre situația macroeconomică din Republica Moldova, prognoze și despre cum impulsionăm creșterea economică în contextul integrării europene.
În debutul conferinței, Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, a prezentat concluziile cheie ale Raportului de Stare a Țării, realizat de „Expert-Grup” în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert”. În opinia expertului, economia Republicii Moldova continuă să fie afectată de probleme sistemice care nu permit o convergență mai accelerată în raport cu țările din regiune.
„PIB-ul pe cap de locuitor crește foarte lent – în 12 ani, acesta a crescut de la 30% la 36 la sută din media țărilor Europei Centrale și de Est. Iar productivitatea muncii a rămas de câteva ori mai mică față de țările europene, în condițiile în care firmele au o complexitate tehnologică limitată, iar sectoare importante sunt axate pe producția de bunuri și servicii cu valoare adăugată scăzută. Creșterea din acest an este datorată unui an agricol cu recoltă bună, care a generat un adaos de 30 la sută în sector. Fără sectorul agrar, economia ar fi stagnat. Celelalte sectoare sunt afectate de o cerere internă și externă slabă și de incertitudinea pe care o aduce războiul din Ucraina”, a relevat Lupușor.
Subiectul central al ediției din acest an a fost atenuarea deficitului forței de muncă și transformarea acesteia în sursă de creștere economică. Unul dintre invitați și vorbitori a fost Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
„Forța de muncă este o provocare pentru toate țările din regiune. În Republica Moldova avem suficientă forță de muncă, dar calitatea acesteia nu corespunde cerințelor. Forța de muncă se află în spațiul rural, în sate, iar locurile de muncă – în oraș. Pe de altă parte, ce cere angajatorul uneori nu corespunde cu pregătirea oamenilor. Conform datelor Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM), 65-67 la sută dintre cei care caută de lucru nu au o specializare sau o meserie”, a declarat Sergiu Sainciuc.
Potrivit lui, AOFM cheltuiește foarte mulți bani pentru cursuri de formare profesională. Dar acest lucru trebuie să-l facă statul – să investească în instruire, pe tot parcursul vieții cetățeanului.
„O altă problemă care nu motivează oamenii să se angajeze o constituie salariile mici. Minimul pentru un trai decent era 12.500 lei în 2016. Dar noi acest salariu l-am atins abia în acest an, în timp ce creșterile de prețuri din 2016 încoace au fost foarte mari. În ceea ce privește ideea de a aduce forță de muncă din străinătate, legislația spune că putem aduce doar forță de muncă calificată, cu salariul mediu pe țară. Aici cred că sunt mai multe aspecte negative decât pozitive: impactul asupra sistemului de sănătate, de asistență socială și chiar de securitate. Există riscuri ca țara să devină o platformă de tranzit pentru migranți din țări mai puțin dezvoltate pentru a ajunge în țări mai dezvoltate. Concluzia este că noi trebuie să oferim condiții de muncă și salarii decente oamenilor noștri la noi în țară”, a conchis Sergiu Sainciuc.
Conferința MACRO 2023 a avut loc cu genericul „Economia Moldovei în contextul integrării europene: soluții pentru stimularea dezvoltării, incluziunii și rezilienței economice” și a fost organizată de Centrul „Expert-Grup” și Fundația „Friedrich-Ebert”.