Publicația noastră a mai scris despre situația grea în care au fost nevoiți să muncească și continuă să lucreze cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu pandemia de coronavirus, făcând sacrificii mari, stând departe de familie, pentru a nu le expune riscului de infectare.
Am mai scris, și nu numai noi, despre salariile mult prea mici în comparație cu munca enormă pe care o depun.
Federația Sindicală „Sănătatea” a solicitat autorităților creșterea, la nivelul necesităților, a finanțării unităților medicale încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de sănătate; îmbunătățirea stării materiale a tuturor lucrătorilor medicali care să le asigure un trai decent lor și familiilor acestora prin majorarea semnificativă a salariilor.
De la 1 septembrie salariile s-au majorat
Începând cu 1 septembrie, lucrătorii medicali primesc salarii majorate cu 30%. Astfel, este majorat salariul de funcție al personalului medical (personal de conducere-medici, medici, personal medical mediu, personal medical inferior), al șo-ferilor de autoambulanțe din serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească și ai autosanitarelor din serviciul AVIASAN. Menționăm că majorarea constituie 30% din salariul de bază.
Salariile medicilor, șefi de departamente, vor crește cu 50-90%, luând în con-siderație performanța profesională a fiecăruia. În cazul în care vor fi antrenați în tratarea pacienților cu COVID-19, salariile se vor majora cu 100%.
După majorări, noile salarii pentru medicii de familie cu o vechime în muncă de până la 10 ani vor constitui 9310 lei, pentru cei cu o vechime în specialitate de 10-20 ani – 10140 de lei, iar pentru cei cu o vechime în specialitate mai mare de 20 ani – 10970 de lei.
Salariile medicilor din Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească, în funcție de vechimea în specialitate, vor varia între 7440 și 8940 de lei. Cele ale medicilor antrenați în serviciul de psihiatrie și narcologie – între 9230 și 10730 de lei.
Personalul medical cu studii medii de specialitate, în funcție de vechimea în muncă și sectorul în care activează, va ridica salarii între 5510 și 8160 de lei.
Guvernul a promis majorări eșalonate. De la 1 ianuarie anul viitor ar trebui ca salariile să crească cu încă 30%. O altă majorare – de 40% – va veni în prima jumătate a anului viitor.
Federația Sindicală „Sănătatea” a înaintat demersuri în acest sens încă până la declanșarea pandemiei, precum și în perioada de criză.
Printre acestea se numără adresarea federației către premierul Ion Chicu și către Viorica Dumbrăveanu, ministrul Să-nătății, Muncii și Protecției Sociale, prin care s-a cerut acordarea unui supliment de sută la sută din salariu pentru toți lucrătorii medicali pe perioada stării excepționale.
Lucrătorii medicali au un sprijin de nădejde în Federația „Sănătatea”
Drept rezultat, angajații instituțiilor medico-sanitare publice care asigură tratarea cazurilor suspecte și confirmate de coronavirus beneficiază de un supliment de 100% la salariu.
În același context, Federația „Sănătatea” a solicitat autorităților recunoașterea COVID-19 drept boală profesională și achitarea de compensații și indemnizații pentru lucrătorii din sectorul medical și pentru urmașii acestora decedați în urma pandemiei.
În consecință, lucrătorii medicali care s-au infectat cu noul coronavirus la locul de muncă beneficiază de indemnizații unice de 16 mii de lei. A fost aprobată o hotărâre de guvern în acest sens, din Fondul de Intervenție fiind alocați 5,6 milioane de lei în acest scop. Totodată, statul acordă indemnizații urmașilor personalului medical decedat în urma desfășurării activității în lupta cu COVID-19.