Familiile cu copii pot solicita îndemnizațiile on-line, prin intermediul serviciului ,,e–Cerere Indemnizații Familiilor cu Copii”.
În acest sens, Cabinetul de Miniștri a aprobat, recent, o hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii.
Documentul a fost elaborat cu scopul de a crea servicii publice axate pe clienți, prin diversificarea canalelor de acordare a serviciilor.
Va simplifica procedura Implementarea acestui serviciu va optimiza procedura de solicitare a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii și va reduce termenul de prestare a serviciului. De asemenea, beneficiarii vor obține informația mult mai rapid și nu vor suporta cheltuieli.
Astfel, familiile cu copii vor putea depune cererea de solicitare a indemnizațiilor în regim on-line, prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice și pagina-web oficială a Casei Naționale de Asigurări Sociale.
Potrivit ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, serviciul „e–Cerere Indemnizații Familiilor cu Copii” este unul inovativ pentru Republica Moldova, care facilitează accesibilitatea beneficiarilor la solicitarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului.
„Este un serviciu modern, inovator, care vine sa faciliteze un acces mai ușor pentru
persoanele care vin să solicite indemnizații pentru copii. Ne propunem, prin politicile promovate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și în colaborare cu alte instituții ale statului, să dezvoltăm mai multe servicii on-line de depunere a cererii pentru solicitarea unui spectru mai larg de prestații, cum ar fi pensii, alocații și indemnizații. Serviciul vine să micșoreze perioada de solicitare a acestor indemnizații, să diminueze povara administrativă pentru Casa Națională de Asigurări Sociale, să reducă perioada de prestare a acestui serviciu și, nu în ultimul rând, să economisească banii clientului, care nu va trebui să se deplaseze la casele teritoriale de asigurări sociale pentru a depune cererea de solicitare a acestor indemnizații”, a spus Stela Grigoraș.
Totodată, familiile cu copii nu vor mai prezenta actele necesare pentru stabilirea indemnizațiilor, deoarece toată informația necesară va fi plasată în baza de date din Registrul de stat al populației și în Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale.
Pentru ce tip de indemnizații poți depune cererea on-line
Familiile cu copii pot depune cererea în mod electronic pentru indemnizaţia unică la naşterea copilului. Cererea trebuie să fie depusă de către mamă, iar în cazul decesului mamei, reprezentantul legal depune cererea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale cu toate documentele necesare. De asemenea, poate depune cerere on-line pentru indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, pentru persoane asigurate, și indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de un an și jumătate, pentru persoane neasigurate.
„Cererea electronică se completează de către solicitantul indemnizaţiei prin introducerea IDNP–lui solicitantului şi a IDNP–lui copilului sau al copiilor, se selectează tipul de indemnizaţie adresată familiilor cu copii și se completează pentru fiecare tip de indemnizaţie separat. Cererea se acceptă numai în cazul în care solicitantul şi copilul sunt înregistraţi în Registrul de stat al populaţiei și se confirmă relaţia de rudenie între solicitant şi copil, în baza informaţiei din Registrul de stat al populaţiei”, a spus Cornelia Amihalachioae, reprezentantă a Centrului de Guvernare Electronică.
„Pentru mame, va fi mult mai ușor, fiindcă acestea veneau aici cu copii mici în cărucioare. Cine dorește să vină la CTAS, o poate face, fiindcă rămâne în vigoare și vechea metodă”, a spus președinta CTAS Centru, Liuba Rotaru.
Potrivit autorilor proiectului, la depunerea cererii în format electronic dispare necesitatea privind colectarea actelor solicitate la stabilirea indemnizațiilor, toate datele fiind preluate din registrele de stat, în scopul optimizării timpului de deservire.