17 iunie 2024
Chisinau
Social

După un lung calvar, și-a refăcut viața datorită unui proiect al OIM

Loading
Social După un lung calvar, și-a refăcut viața datorită unui proiect al OIM
După un lung calvar, și-a refăcut viața datorită unui proiect al OIM
tv8.md

După 13 ani de căsnicie, a decis să pună capăt violenței la care era su­pusă și să o ia de la capăt. A ajuns la capătul puterilor, după ce a fost bătută până la pierderea cunoștin-ței. Când a ieșit din ogradă, nu s-a mai uitat în urmă, a lăsat casa pe care o construise împreună cu soțul și tot ce a agonisit timp de o viață și a fugit la Centrul maternal „Pro Familia”, unde a cerut ajutor. Este povestea de viață a Nataliei Prutea­nu din orașul Căușeni.

Pentru opt luni, Centrul a devenit o casă caldă și primitoare pentru ea și pentru cei cinci copii ai săi. Pe lângă adăpost, a bene­ficiat de consiliere psihologică, de asistență juridică pentru emiterea ordonanței de protecție și inițierea procesului de divorț, precum și de un pachet social care inclu­dea produse alimentare și de igienă, nece­sare pentru ea și copii.

„Perioada asta a fost ca o gură de aer pentru mine și o posibilitate de a-mi vindeca rănile. Altfel cred că nu mai scăpam teafără din mâinile soțului, nici eu, nici copiii. Chiar și după divorț, el mă tot amenință cu răfuia­la și îmi spune că n-o să am altă cale decât să revin acasă”, spune Natalia Pruteanu.

 

A luat-o de la capăt

După opt luni de ședere la Centru, a prins la curaj pentru a lua viața de la capăt. S-a refugiat în casa părintească, unde a fost nevoită să se înghesuie împreună cu copiii în două cămăruțe mici, alături de fratele său și de părinții bolnavi. Acum, la cei 35 de ani ai săi, Natalia își construiește o viață nouă datorită oportunităților oferite de un proiect realizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) cu asistența financiară a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare. Natalia, ca și alte 10 femei aflate în dificultate, a beneficiat de un pachet complet de asistență pentru a putea munci pe cont propriu și a-și asigura existența: instruire în domeniul antrepre­noriatului, asistență juridică pentru înregistrarea unei afaceri, echipament necesar pentru activitate, poliță de asigurare me­dicală și o patentă necesară pentru desfășurarea activității de întreprinzător.

 

Centrul „Pro Familia” este o casă caldă și primitoare

 

Datorită acestei asistențe, a pus temelia unei afaceri în domeniul servici­ilor de construcții și reparații, domeniu care îi este cunoscut. Or, după absolvi­rea învățământului secundar, Natalia a muncit în domeniul construcțiilor. Mai întâi, în R. Moldova, apoi în Rusia. Acum nu mai are posibilitate să meargă la muncă în stră­inătate din cauza restricțiilor, dar și fiindcă nu are în grija cui să-i lase pe copiii mici. Chiar dacă pe parcursul ultimilor ani și-a dezvoltat anumite abilități în construcții, fără instrumentele necesare nu avea mari șanse de a fi angajată cu acte în regulă sau a lucra pe cont propriu. Odată cu lansarea afacerii, Natalia are deja un venit stabil și chiar se gândește să mai angajeze cu timpul pe cineva.

„Reparația și renovarea locuințelor este tot ce știu eu să fac mai bine. Dacă mai înainte era greu să găsesc de lucru pentru că nu aveam instrumentele necesare, acum am tot ce-mi trebuie și pot realiza lucrări­le mult mai repede și de calitate mai înaltă, acasă, în localitate, alături de copii. Mă bucur că am multe comenzi, asta mă ajută nu doar să câștig un ban, dar și să uit de greu-tățile prin care am trecut”, a menționat Natalia Pruteanu.

 

Recompensă pentru necazuri

Recunoaște că nici nu a visat la un astfel de noroc, însă crede că acest proiect este o recompensă pentru toate necazurile prin care a trecut și o va ajuta să-și crească cu demnitate copiii.

Asistența acordată Nataliei Prutea­nu și altor 10 femei aflate în dificultate face parte dintr-un șir de măsuri realiza­te de OIM în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare (LEP), care a fost lansat la în­ceputul anului 2021 în raionul Căușeni în vederea soluționării celor mai stringen­te probleme de pe piața muncii locale. LEP Căușeni a întrunit peste 15 parteneri publici și privați de nivel național și local, care, având asistența OIM, și-au propus să îmbunătățească situația de pe piața locală a muncii prin crearea și formalizarea locu­rilor de muncă, precum și prin identificarea oportunităților de dezvoltare a afacerilor în raion.

 

Munca mă ajută să uit de greutățile prin care am trecut

 

Parteneriat Local de Ocupare Căușeni a contribuit la crearea și formalizarea a 145 de locuri de muncă, lansarea a 50 de afaceri în sectoare cu potențial de creare a locurilor de muncă, cum ar fi apicultură sau meșteșugărit, și extinderea a 50 de între­prinderi mici și micro. Peste 1100 de per­soane din raionul Căușeni, inclusiv din ca­tegoriile cu risc de excludere socială, beneficiază de oportunitățile oferite de LEP Căușeni, iar peste 1500 de persoane din co­munitate au beneficiat indirect de proiect.

Implementarea LEP Căușeni a costat peste 146.500 de dolari. OIM va acorda un suport în valoare de 129.879 de dolari pentru multiplele linii de intervenții în cadrul proiectului „Reactivarea dialogu­lui social pentru un răspuns efectiv la Covid-19 în R. Moldova și aplicarea acestu­ia la crearea locurilor de muncă prin Parte­neriate Locale de Ocupare”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand