Dacă, pe timpuri, profesorul era o persoană foarte respectată, astăzi, imaginea celor care educă tânăra generație are de suferit, și nu doar din vina lor. Salariile mici, lipsa de profesionalism sunt doar câţiva factori care au generat această stare. Pedagogii vor intra, peste câteva zile, într-un nou an şcolar, cu noi reforme în învăţământ, care, pentru unii dascăli, ridică mai multe semne de întrebare decât claritate. L-am rugat pe Dumitru Ivanov, preşedintele Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, să se pronunțe pe marginea acestor probleme.
„Ministerul Educaţiei din Moldova s-a arătat dispus spre o colaborare strânsă cu sindicatele de ramură în vederea soluţionării problemelor stringente legate de Codul educaţiei, în care unele aspecte contravin Codului muncii. Noi trebuie să muncim zilnic pentru a ridica imaginea profesorului, care contribuie nemijlocit la prosperarea societății. Faptul că un profesor predă trei, patru sau chiar şapte discipline într-o şcoală este ceva inadmisibil.
Cu câteva zeci de ani în urmă, absol-venții școlilor generale se băteau pentru un loc la facultăţile pedagogice, pe când acum ne confruntăm cu un mare deficit de cadre didactice. Profesia de pedagog a devenit azi una din cele mai prost plătite, iar asta ne îngrijorează cel mai mult. Astăzi, avem o sarcină foarte importantă – să renaștem demnitatea de altădată a profesorului. Totodată, vreau să le spun elevilor să fie conştienţi de faptul că, dacă vor avea aceeaşi atitudine faţă de învăţătură, nu au nici un viitor, iar pedagogilor le doresc să mai rabde puţin, căci va veni timpul când pentru munca lor vor fi răsplătiți cu respect și cu un salariu decent. Iar elevilor le doresc să aibă o atitudine serioasă față de carte, ca să poată îmbrățișa o profesie de care să se bucure și să fie de folos societății.
Pe lângă salariile mici şi condiţiile precare, sistemul de învăţământ din ţara noastră duce lipsă de o infrastructură adecvată, de calitate. Drumurile şi autobuzele care transportă elevii sunt într-o stare nesatisfăcătoare. Zilnic, elevilor le este pusă în pericol viaţa, iar noi trebuie să prevenim acest lucru. Tot noi trebuie să luptăm ca dascălii să se simtă bine şi să refacem imaginea lor, iar domeniul educației să se bucure de susținere și respect din partea autorităților”, a conchis Dumitru Ivanov.