23 septembrie 2023
Chisinau
Social

Dumitru Ivanov: „Astăzi avem o sarcină foarte importantă – să renaștem demnitatea de altădată a profesorului”

Loading
Social Dumitru Ivanov: „Astăzi avem o sarcină foarte importantă – să renaștem demnitatea de altădată a profesorului”
ivanov

Dumitru Ivanov, preşedintele Federației Sindicale a Edu­caţiei şi Ştiinţei

 

Dacă, pe timpuri, profesorul era o per­soană foarte respectată, astăzi, imaginea celor care educă tânăra generație are de suferit, și nu doar din vina lor. Salariile mici, lipsa de profesionalism sunt doar câţiva factori care au generat această sta­re. Pedagogii vor intra, peste câteva zile, într-un nou an şcolar, cu noi reforme în învăţământ, care, pentru unii dascăli, ri­dică mai multe semne de întrebare decât claritate. L-am rugat pe Dumitru Ivanov, preşedintele Federației Sindicale a  Edu­caţiei şi Ştiinţei, să se pronunțe pe margi­nea acestor probleme.

 

„Ministerul Educaţiei din Moldova s-a arătat dispus spre o colaborare strânsă cu sindicatele de ramură în vederea so­luţionării problemelor stringente legate de Codul educaţiei, în care unele aspecte contravin Codului muncii. Noi trebuie să muncim zilnic pentru a ridica imaginea profesorului, care contribuie nemijlocit la prosperarea societății. Faptul că un profesor predă trei, patru sau chiar şapte discipline într-o şcoală este ceva inadmi­sibil.

Cu câteva zeci de ani în urmă, absol-venții școlilor generale se băteau pentru un loc la facultăţile pedagogice, pe când acum ne confruntăm cu un mare deficit de cadre didactice. Profesia de pedagog  a devenit azi una din cele mai prost plăti­te, iar asta ne îngrijorează cel mai mult. Astăzi, avem o sarcină foarte importantă – să renaștem demnitatea de altădată a profesorului. Totodată, vreau să le spun elevilor să fie conştienţi de faptul că, dacă vor avea aceeaşi atitudine faţă de învăţă­tură, nu au nici un viitor, iar pedagogi­lor le doresc să mai rabde puţin, căci va veni timpul când pentru  munca lor vor fi răsplătiți cu respect și cu un salariu de­cent. Iar elevilor le doresc să aibă o ati­tudine serioasă față de carte, ca să poată îmbrățișa o profesie de care să se bucure și să fie de folos societății.

Pe lângă salariile mici şi condiţiile precare, sistemul de învăţământ din ţara noastră duce lipsă de o infrastructură adecvată, de calitate. Drumurile şi auto­buzele care transportă elevii sunt într-o stare nesatisfăcătoare. Zilnic, elevilor le este pusă în pericol viaţa, iar noi trebuie să prevenim acest lucru. Tot noi trebu­ie să luptăm ca dascălii să se simtă bine şi să refacem imaginea lor, iar domeniul educației să se bucure de susținere și res­pect din partea autorităților”, a conchis Dumitru Ivanov.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand