Despre drepturile femeilor se discută des în ultimii ani, sunt adoptate legi, le sunt create condiții egale la angajare, dar schimbările se produc foarte lent. Discriminarea femeilor continuă să persiste în societatea contemporană.
Sindicatele au susținut în repetate rânduri că statutul femeii și rolul pe care-l ocupă ea în viața comunității reprezintă unul dintre indicii cei mai importanți ai nivelului de dezvoltare al societății contemporane. La început de primăvară, membrele Organizației de Femei din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) au participat la o masă rotundă cu genericul „Drepturile femeilor, provocări și perspective”. Participantele au fost informate despre reglementările în vigoare privind protecția socială a femeilor și acțiunile întreprinse de sindicate în acest sens.
Femeile reprezintă 35 la sută din totalul angajaților din industria chimică și resurse energetice. Margareta Strestian, președinta FSCRE, a apreciat activismul de care au dat dovadă sindicalistele din ramură la negocierea unor garanții suplimentare pentru femei prevăzute în contractele colective de muncă. La eveniment a fost prezentă și Diana Doroș, șefă adjunctă a Direcției politică de asigurare a egalității între femei și bărbați de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
„Ne-am bucurat de un parteneriat activ cu sindicatele, în special, în ceea ce ține de
politicile în domeniul egalității de gen, fiind susținuți în realizarea mai multor reforme”, a menționat Diana Doroș.
Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei al CNSM, la rândul său, le-a vorbit participantelor la masa rotundă despre Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017, despre modificări la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă, despre reforma sistemului de pensionare. Au fost subiecte de interes pentru toate participantele la eveniment, care, ulterior, vor fi transmise tuturor membrelor de sindicat.