14 iunie 2024
Chisinau
Social

Dreptul la grevă al lucrătorilor moldoveni, reclamat de sindicate

Loading
Social Dreptul la grevă al lucrătorilor moldoveni, reclamat de sindicate
Dreptul la grevă al lucrătorilor moldoveni, reclamat de sindicate

greva

 

Prevederile legale care interzic în prezent dreptul la grevă pentru lucrătorii din mai multe domenii de activitate ar putea fi supuse unui control al consti­tuţionalităţii. Reprezentanţii sindicatelor au decis să se adreseze Oficiului avocatului poporului pen­tru ca el, la rândul său, să solicite acest lucru Curţii Constituţionale.

 

„În ţara noastră s-a creat o situaţie neobişnuită. Deşi are loc un amplu proces de aliniere la standardele europene, din diferite motive, salariaţii din mai multe domenii de activitate nu au drep­tul la grevă”, a declarat recent Oleg Budza, preşedintele Confede­raţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

În consecinţă, liderii sindicali din ţara noastră propun ca, de vreme ce reprezentanţii CNSM nu au dreptul să se adreseze direct Curţii Constituţionale, să solicite acest lucru avocatului poporu­lui. Astfel, sindicatele îi vor expedia Ombudsmanului moldovean o adresare ce va avea drept scop efectuarea unui control al con­stituţionalităţii actelor juridice prin care este interzis dreptul la grevă în mai multe sfere de activitate.

Printre lucrătorii moldoveni care sunt privaţi prin lege de dreptul la grevă se numără feroviarii, aviatorii, militarii, polițiștii, jurnaliştii de la televiziuni, a specificat Oleg Budza.

Potrivit juriştilor CNSM, dreptul salariaţilor moldoveni de a organiza greve este consfinţit prin Constituţie, dar condiţiile de declanşare a acestora, precum şi răspunderea pentru desfăşura­rea nelegitimă a lor, trebuie să fie stabilite prin lege. În prezent, legislaţia naţională reglementează însă realizarea dreptului în cauză doar la nivel de unitate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand