Un lot de literatură artistică în limba română a fost donat recent Federaţiei „Sindicons” din partea Federaţiei Generale a Sindicatelor (FGS) „Familia” din România, în temeiul unui acord de cooperare și înfrățire, încheiat acum două luni între cele două organizaţii.
Donaţia numără peste 1000 de lucrări şi este destinată bibliotecii din cadrul staţiunii balneare „Bucuria-sind” din Vadul lui Vodă, a precizat Victor Talmaci, preşedintele „Sindicons”.
Ideea de a colecta această literatură s-a născut mai demult, în contextul desfăşurării în incinta staţiunii respective a unui seminar cu participarea unor instructori de la FGS „Familia”.
„Seminarul avea loc într-o sală de lângă biblioteca staţiunii. Am vrut să-mi aleg o carte să citesc, dar n-am prea găsit în limba română. Şi atunci am convenit cu mai mulţi colegi de-ai mei, lideri de sindicat din construcţii şi materialele de construcţii din România, să strângem câte două-trei cărţi pe care să le donăm Federaţiei „Sindicons”. În aşa fel, sperăm că va putea fi strâns treptat un fond de carte în limba română”, a concretizat Gheorghe Bălăceanu, președintele FGS „Familia”.
Întreaga donaţie a fost colectată în două etape, iar primul lot a fost transportat la Chişinău, în luna mai a acestui an, cu prilejul încheierii Acordului de cooperare și înfrățire între Federaţia „Sindicons” şi FGS „Familia”.
„Donaţia conţine literatură beletristică. Acum, ne gândim să mai colectăm şi un lot de carte tehnică despre normare în construcţii, arhitectură etc.”, a adăugat Gheorghe Bălăceanu.
Margareta Prisăcaru, bibliotecara de la „Bucuria-sind”, ne-a povestit că, până acum, fondul de carte al acestei instituţii era alcătuit mai mult din literatură în limba rusă, precum şi în română, dar cu litere chirilice, care s-a mai păstrat din perioada sovietică. Lucrări în grafie latină erau doar câteva şi au fost procurate recent din banii alocaţi de administraţia staţiunii.
Fondul de carte al acestei biblioteci este alcătuit în prezent din aproximativ 20 de mii de lucrări, iar numărul celor care se odihnesc şi îşi întremează sănătatea la „Bucuria-sind” se ridică la aproape 5000 de persoane pe an. Printre doritorii de a citi sunt mai mult persoane de vârsta a treia, iar unii dintre aceştia mai solicită încă literatură în grafie chirilică, a mai concretizat Margareta Prisăcaru.