20 November 2024
Chisinau
Social, Без рубрики

Domeniul agricol, lider la plata salariilor în plic și munca nedeclarată

Loading
Social, Без рубрики Domeniul agricol, lider la plata salariilor în plic și munca nedeclarată
Domeniul agricol, lider la plata salariilor în plic și munca nedeclarată
agro.md

Ocuparea informală și salariile în plic rămân o realitate a mediului economic din Republica Moldova. Aceasta se manifestă prin faptul că aproape fiecare a patra persoană dintre populația ocupată activea­ză informal, percepțiile în societate privind salariile în plic indică asu­pra a circa 30 la sută din fondul de remunerare a muncii, iar drept re­zultat veniturile ratate la bugetul public depășesc 7 la sută din PIB.

Motivațiile pentru acest fenomen sunt atât de partea angajaților (dorința unui venit curent mai mare, neîncrederea cetățenilor în contractul social, percepția privind calitatea serviciilor publice), cât și de partea firmelor (persistența numerarului în tranzacții, percepția costurilor ridicate de conformitate, costuri reduse de neconfor­mitate).

 

Într-o ușoară scădere

Costurile reduse de neconformitate se datorează și faptului că Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) nu posedă pârghii rea­le de a lupta cu munca informală. Instituția dată nu poate efectua controale inopinate și nu poate impune sancțiuni, aceasta fi­ind inclusiv în contradicție cu convențiile Organizației Internaționale a Muncii la care Republica Moldova este parte. Cel puțin asta arată un raport realizat de Centrul Ana­litic Independent Expert–Grup.

Potrivit datelor Expert–Grup, circa o trei­me din companii practică „salarii în plic”, iar în medie, circa 30 la sută din salarii rămân nedeclarate. Pe de altă parte, specialiștii susțin că procentul populației care muncește ilegal a scăzut față de anii trecuți datorită reformelor implementate. În anul 2021, cei mai mulți lucrători la negru erau în agricul­tură – 61,2 la sută. În construcții munceau fără acte peste 22%, iar în comerț și HoReCa – 6,6 la sută.

„În primul rând, este acea cotă TVA, menținerea ei cât mai mult posibil la nivel de 6%, ceea ce oferă posibilitate companiilor de a avea lichidități și de a face față majorării salariilor, plăților aferente, investițiilor. Și, nu în ultimul rând, conformității legislative care ne oferă un cadru norma­tiv de activitate”, ne spune Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Restaurantelor din Moldova.

Cât despre munca la negru în agricul­tură, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, Vasile Mămăligă, a declarat că de vină ar fi lacunele din legislație.

 

Lacune în legislație

„Iată, potrivit Legii zilierilor, care era la început planificată să contracareze acest flagel, acum, din contra, s-a extins. Al doi­lea aspect: proprietarii de terenuri agricole care lucrează individual, așa-numiții fermi­eri, care muncesc la negru, sunt scutiți de plata impozitelor, la fel ca și zilierii. Oamenii trăiesc cu ziua de azi și nu se gândesc la ziua de mâine”, ne-a spus Vasile Mămăligă.

De menționat că, anterior, sindicatele s-au aliniat campaniei naționale  „Trecem pe Alb”, lansată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). În acest sens, autoritățile și-au propus să instituie un set de măsuri pentru încurajarea muncii lega­le, acordarea subvențiilor pentru munca legală, susținerea tranziției la muncă for­mală în agricultură prin introducerea vou­cherelor pentru declararea muncii zilierilor, digitalizarea registrelor salariaților,  promo­varea accesului egal și echitabil la muncă, efectuarea controalelor mai eficiente și a sancțiunilor directe, promovarea unui sa­lariu minim cât mai apropiat de costul de trai și unificarea salariului minim în sectorul public și privat.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul trecut, 20 la sută din totalul persoa­nelor angajate au lucrat la negru. BNS con­stată că practica de angajare fără perfecta­rea contractelor individuale de muncă, doar în baza unor înțelegeri verbale, este mai frecventă printre bărbați decât în rândul femeilor, iar cele mai frecvente cazuri ale fenomenului sunt în agricultură, construcții și în comerț.

Un raport al Expert Grup relevă că Re­publica Moldova ratează anual venituri de peste 15 miliarde de lei în bugetul de stat, din cauza fenomenului muncii nedecla­rate și achitarea salariului în plic. Potrivit legii, angajatorul poate fi amendat cu până la 15 mii de lei în cazul în care se de­pistează muncitori care nu sunt angajați oficial.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand