21 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Doi polonezi filmează „sufletul singuratic” al Chişinăului

Loading
Cultura Doi polonezi filmează „sufletul singuratic” al Chişinăului
film

Foto: noi.md

Capitala Republicii Moldova, Chişinău, se va bucura curând de o ecranizare ine­dită. Asta după ce doi cineaşti romantici şi calculaţi, în acelaşi timp, au cutreierat lumea în căutarea inspiraţiei în oameni şi locuri noi, au pus ochiul pe frumosul nostru oraş.

 

Potrivit noi.md, este vorba despre doi documentariști veniți din Polonia, care au decis să realizeze un film inedit despre capitala noastră. Acesta este parte a unui proiect mai amplu „Lumea de la Răsărit la Apus”, care are ca nucleu ideea auto­rilor privind cunoașterea omului.

„Portretul Chișinăului va fi creat prin metoda ob­servării. Noi ne focusăm obiectivul asupra omu­lui, dar ne plasăm departe de jurnalele de știri. Este uimitor cum oamenii, la vederea morților la televi­zor, nu mai simt emoție. Întrebarea noastră este: cum să spui despre moar­te în așa fel ca să doară?”, menționează unul dintre autorii proiectului, An­drzej Musial. „Tristețea și bucuria sunt aceleași, fie în Tokyo, fie la Chișinău, mai complicat este să spui care sunt diferențele”, adaugă colegul lui, Maciej Dry­gas. Până la etapa actuală, cei doi documentarişti au creat portretele mai multor oraşe printre care: Mosco­va, Kiev, Tokyo, Beijing, Minsk. Potrivit mai mul­tor opinii, pentru capitala Rusiei a fost emblematic portretul singurătății. Nu se ştie însă care va fi portre­tul pentru oraşul Chişinău. Acest lucru rămâne o enig­mă. Proiectul “Lumea de la Răsărit la Apus” a început acum doi ani, când cei mai buni documentarişti polo­nezi au luat calea oraşelor lumii, cu echipamentul tehnic necesar, pentru a crea portrete ale acesto­ra. Moscova, Kiev, Tokyo, Beijing şi Minsk sunt ora­şe bifate, iar acum a venit rândul Chişinăului.

Timp de trei săptămâni Maciej Drygas şi Andr­zej Musial sunt profesori pentru studenţii de la Aca­demia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialita­tea film. Rezultatul acestui workshop va fi un film documentar, o compilaţie fragmentară a vieţii locale, văzută prin ochii studenţi­lor de la AMTAP.

În timpul aflării în țara noastră, cei doi cineaşti po­lonezi au reuşit să „culeagă” câte ceva din tradiţiile, obi­ceiurile, comportamentul şi starea de spirit a chişină­uienilor.

Filmul documentar va fi lansat în luna decem­brie curent și se va întitula „Chișinăul de la Răsărit la Apus”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand