29 martie 2024
Chisinau
Social

Din cauza lipsei de precipitații în acest an, se majorează prețul la grâu și făină

Loading
Social Din cauza lipsei de precipitații în acest an, se majorează prețul la grâu și făină
Din cauza lipsei de precipitații în acest an, se majorează prețul la grâu și făină
Vocea poporului

Temperaturile anormale din iarnă, lipsa zăpezii, a ploilorîn primăvară aduc după sine mai multe scumpiri de pro­duse. Asta arată datele Bi­roului Național de Statistică(BNS), dar ne spun și unii comercianți, producători, care au majorat deja prețul la grâ­ne cu până la 15 la sută.

BNS nu precizează nimic des­pre grâu, însă spune că în luna aprilie, față de martie anul cu­rent, a fost majorat prețul pentru mai multe produse alimentare, iar prețul la făina de porumb și de grâu a crescut cu 1,2 la sută. Și dacă s-a scumpit făina, cel mai probabil, spun producătorii de pâine, va crește și prețul la pâine.

Astfel, dacă în luna martie pen­tru un kilogram de făină brutarii urmau să scoată din buzunar 6 lei, acum acesta costa 7 lei. Cu un leu mai mult vor trebuie să dea și pentru un kilogram de grâu, de la 3 la 4 lei și jumătate. Chiar și așa, unii producători mai mici se plâng că nu pot să facă rost de materie primă pentru a coace pâine. Printre aceștia este și Ole­sea Globa, administratoarea unei brutării din Orhei.

 

Statul ar putea interveni pentruv ca prețurile să nu explodeze

 

„Această criză ne-a afectat mult. Brutăria noastră este mică. Nu ne facem din timp rezerve de grâu, pentru că nici nu avem unde să-l depozităm. Acum, nu putem să găsim făină. O parte a fost ex­portată, iar alta vândută pe piața internă. Cât privește prețurile, cred că au fost majorate din cau­za intermediarilor. Atâta timp cât nu s-a strâns recolta pentru 2020, această majorare nu este justifi­cată”, afirmă Olesea Globa.

Despre faptul că a fost majorat prețul la grâu, în special la inter­mediari, au sesizat și alți produ­cători de pâine. Aceștia ne spun că nu s-au mai confruntat cu o asemenea situație demult. Ei nu dau asigurări că nu vor scumpi în curând produsele.

„Producătorii nu mai vând, pentru că nu știu care va fi recolta în anul curent, astfel se asigură. E un lucru firesc. Dacă recolta va fi compromisă, cu rezerva pe care o au acum, vor semăna la anul”, susține un alt producător de pâi­ne, Dorin Mereuță.

Pe de altă parte, cel mai mare combinat de panificație din țară, „Franzeluța”, aflat în proprietatea statului, nu se confruntă cu astfel de probleme. „Lucrăm în regim normal. Ce-i drept, seceta ne ara­tă că grâul și făina s-au scumpit”, declară directorul „Franzeluța” SA, Boris Andros.

Mihail Machidon, secretar destat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu­lui, a recunoscut că seceta, care a afectat mai multe zone din țară, are ca efect creșterea prețului la grâu, însă dă asigurări că, dacă situația se va complica, statul va interveni.

„În principiu, noi venim cu niște costuri ale produselor de anul trecut. Dacă am avea un an normal nesecetos, bineînțeles că nu ar exista nici un motiv de a scumpi. S-a agravat situația și din cauza epidemiei de Covid-19, dar asta nu va fi veșnic. Există și re­zerva de stat în acest sens. Dacă va fi nevoie, sigur că vom interve­ni, ca prețurile să nu explodeze”, a subliniat Mihail Machidon.

Anterior, autoritățile au decla­rat că în țară ar exista stocuri de circa 200 de mii de tone de grâu, care ar putea ajunge pentru cel puțin 200 de zile. Recent, presa a scris că prin portul Giurgiulești au fost scoase din țară sute de tone de grâu. Premierul a precizat că este vorba de companii din re­giunea transnistreană, care și-au depozitat cerealele în dreapta Nistrului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand