Perspectivele dezvoltării turismului medical, inclusiv a turismului sanatorial în cooperare cu CNSM, ale inovațiilor în industria farmaceutică în Republica Moldova, au fost discutate la Forumul
Turismului Medical și Industriei Farmaceutice, care s-a desfășurat recent, la Chișinău, în cadrul Moldova Business Week. La activitate au participat Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, și conducătorii instituțiilor balneare ale Confederației.
Scopul forumului a fost de a facilita interacțiunea între specialiștii acestor ramuri strategice ale economiei naționale și de a-i familiariza cu ultimele evoluții din sectorul farmaceutic și cel al turismului medical. Evenimentul a pus accent pe oportunitățile existente în Republica Moldova, pe atragerea investițiilor și implementarea inovațiilor în domeniul farmaceutic, precum și pe promovarea serviciilor medicale, cu obiectivul de a transforma Republica Moldova într-un hub regional al turismului medical.
Lilia Franț a menționat că participarea conducătorilor sanatoriilor la acest forum reprezintă o oportunitate de a promova serviciile oferite, de a dezvolta în continuare servicii medicale de calitate, la standarde europene, pentru potențialii turiști care aleg să viziteze Republica Moldova în scop medical, pentru întremarea sănătății.
Precizăm că, pe 26 septembrie, la Moldexpo, a fost organizată o expoziție internațională în domeniul turismului medical la care au fost prezenți reprezentanții sanatoriilor Confederației, unde și-au prezentat ofertele și serviciile, au dezvoltat noi parteneriate și relații de colaborare cu cei interesați de astfel de servicii. Vom reveni în numărul următor al ziarului cu detalii de la acest eveniment. Forumul a fost organizat de Asociația de Turism Medical din Moldova și Asociația Producătorilor de Medicamente din Moldova, în parteneriat cu Consiliul Global al Turismului Medical, sub egida Agenției de Investiții, și a reunit autorități publice și numeroși specialiști din domeniul farmaceutic și al turismului medical.
Conform datelor statistice, Republica Moldova se afirmă ca un lider global în sănătate, oferind soluții medicale de top pacienților din întreaga lume: peste 300 de clinici moderne, echipate cu tehnologii de ultimă generație, peste 5000 de medici cu acreditări internaționale. În fiecare an, mai mult de 36000 de pacienți internaționali aleg Moldova pentru servicii medicale personalizate
și de înaltă calitate.