O iniţiativă legislativă privind instituirea în ţara noastră a unui sistem al tichetelor de masă acordate salariaţilor din partea angajatorilor a fost supusă recent dezbaterii publice în Parlament. Acestea vor reprezenta un supliment la salariu, nu va fi impozitat în cazul lucrătorilor şi va fi deductibil pentru angajator, a precizat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.
Valoarea nominală a unui tichet de masă va fi, pentru început, de 45 de lei, dar aceasta va putea fi ajustată în funcţie de inflaţie. Numărul de tichete acordate va fi echivalent cu cel al zilelor lucrate în luna precedentă. Convertirea în bani a valorii acestor tichete, inclusiv sub formă de acordare a restului la procurarea unui produs cu preţul mai mic de 45 de lei, va fi interzisă.
Tichetele vor avea mai multe elemente de protecţie, ar putea avea forma unui card şi vor fi pe suport de hârtie. Companiile vor primi astfel de tichete de la un operator persoană juridică, ce va deţine licenţă pentru a le emite şi ar urma să dispună de un capital social de cel puţin 10 mln. de lei.
Noul instrument ar urma să fie utilizat de salariaţi doar pentru produse alimentare în cantine, restaurante şi chiar în magazine.
Printre avantajele oferite de acest instrument de politică socială se numără:
creşterea puterii de cumpărare a populaţiei şi a consumului la nivel de ţară, o mai bună alimentare a lucrătorilor şi o productivitate mai înaltă a muncii.
Tichetele de masă vor fi un drept, nu şi o obligaţie, a accentuat Andrian Candu, iar cei care au acum o cantină şi vor dori să o păstreze vor putea să o facă, doar că, în timp, piaţa şi concurenţa o să-şi spună cuvântul.
Important este
ca odată cu aceste tichete să nu fie
micşorate salariile
Reprezentanţii sindicatelor consideră că proiectul de lege privind tichetele de masă, care urmează a fi înregistrat ca iniţiativă legislativă la Parlament, este unul binevenit şi bine structurat. Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a apreciat că documentul va contribui la sporirea protecţiei social-economice a salariaţilor, la reducerea îmbolnăvirilor şi a fluctuaţiilor de cadre, dar şi la creşterea gradului de loialitate al lucrătorilor faţă de întreprindere.
„Important este ca la unităţile economice unde vor fi introduse tichete de masă să nu fie micşorate salariile. Aceasta trebuie să fie o garanţie. În ţările care au implementat astfel de tichete, ele servesc drept bonusuri adiţionale, beneficii suplimentare, care motivează salariaţii”, a remarcat Sergiu Sainciuc.
Vicepreşedintele CNSM a pro-pus ca valoarea tichetelor de masă să fie indexată în fiecare an, pe 1 aprilie, odată cu alte plăţi care sunt ajustate la aceeaşi dată. Sergiu Sainciuc a mai solicitat să fie exclusă din textul proiectului de lege o sintagmă ce se referă la includerea şi a altor costuri, pe lângă cel al tichetului, şi cel de imprimare a acestuia.
Reprezentantul conducerii CNSM a solicitat, de asemenea, să fie prevăzută şi posibilitatea ca tichetele de masă să fie emise direct de către angajatori şi nu de către operatorii licenţiaţi, precum şi ca ele să fie şi în format electronic.
„Vorbim de foarte mult timp despre tichetele de masă, dar poate ar fi cazul ca şi denumirea acestora să fie deja alta, poate voucher alimentar, bon de masă etc.”, a mai menţionat Sergiu Sainciuc.
În cadrul aceloraşi dezbateri, un reprezentant al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova a subliniat că, pentru angajatori, cea mai importantă condiţie legată de iniţiativa în cauză este deductibilitatea mijloacelor alocate pentru tichetele de masă. Acesta, la rândul său, a solicitat să se facă mai multă claritate în ceea ce priveşte sintagma privind costurile adiţionale, legate de tipărirea tichetelor, condiţiile speciale de transportare, securitate, evidenţă distinctă etc.
De menţionat că iniţiativa privind sistemul tichetelor de masă este promovată de sindicate pe parcursul mai multor ani. Conducerea Parlamentului şi-a asumat angajamentul de a o susţine în urma unor dezbateri pe marginea problemelor de protecţie social-economică a salariaţilor, avute cu reprezentanţii CNSM în a doua jumătate a anului trecut.