Un şir de măsuri de rezonanţă vor fi iniţiate, în viitorul apropiat, în domeniul construcţiilor din ţara noastră pentru redresarea situaţiei actuale, dar şi dezvoltarea acestui sector al economiei. Cel puţin asta promit reprezentanţii noii conduceri a ministerului de resort, care afirmă că soluţiile pentru problemele existente vor fi căutate doar în dialog cu partenerii sociali.
De fiecare dată când se schimbă guvernele, la început, sunt studiate problemele şi nevoile oamenilor, sunt întreprinse unele măsuri pentru îmbunătăţirea stării de lucruri în diferite domenii, a remarcat Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei „Sindicons”, la cea mai recentă şedinţă a Comitetului Executiv al acestui sindicat.
„Am reacţionat ca întotdeauna la solicitarea de propuneri în acest scop, dar totuşi suntem îngrijoraţi de situaţia creată în ramura construcţiilor, inclusiv pe dimensiunea economică şi socială. Mă refer aici şi la negocierile colective care au eşuat ca niciodată în ultimii 23 de ani”, a declarat Victor Talmaci.
Astfel, reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor de ramură nu au reuşit să ajungă la un acord în ceea ce priveşte mărimea salariului pentru prima categorie de calificare. Vorba e că unii reprezentanţi ai angajatorilor încearcă să inoculeze ideea că la stabilirea acestui salariu trebuie să se ţină cont de cel minim pe ţară, care este de 1000 de lei, ceea ce nu este corect, a apreciat preşedintele „Sindicons”.
Victor Talmaci a adăugat că reprezentanţii sindicatelor au solicitat autorităţilor statului să facă lumină în această problemă. Totodată, au cerut şi implicarea responsabililor de la ministerul de resort, mai ales că aceştia reprezintă unul dintre partenerii sociali şi chiar au rolul, consfinţit prin lege, de a favoriza acest dialog.
Prezent la şedinţă, Ion Stratulat, viceministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, a opinat că,
în condiţiile decalajelor existente în construcţii, inclusiv legate de diminuarea investiţiilor, este necesar ca puţinii muncitori care au mai rămas în ţară să fie păstraţi în ramură. Acest lucru nu este posibil însă fără un nivel suficient de salarizare.
Viceministrul a subliniat că, în următorii ani, normativele din acest domeniu urmează a fi racordate la cele europene. În acest sens, nouă eurocoduri urmează a fi adaptate la condiţiile ţării noastre şi implementate. Acestea vor stabili noi standarde legate de aspecte ce ţin de alunecările de teren, seismicitate, condiţii climaterice etc.
Oportunităţile modernizării
În mod corespunzător, va fi necesar ca întreaga armată de specialişti din acest sector să fie şcolarizată, a concretizat Ion Stratulat. Implementarea eurocodurilor va permite companiilor moldoveneşti de construcţie să participe şi la licitații internaţionale. În prezent, se realizează multiple proiecte transfrontaliere, iar firmele noastre pot participa în cadrul acestora doar pe teritoriul ţării noastre.
O importanţă deosebită o are şi adaptarea Codului urbanismului şi construcţiilor, lucru despre care se tot vorbeşte de patru ani. Aceasta ar contribui la rezolvarea multor probleme şi la constituirea mecanismelor interne de realizare a proiectelor investiţionale. Astfel, factorii de răspundere au convenit de curând să-l promoveze în regim de urgenţă prin Guvern şi Parlament şi să-l ajusteze la necesităţile timpului.
Totodată, urmează a fi iniţiată şi crearea unui fond de asigurare a riscurilor în construcţii. În opinia lui Ion Stratulat, în ţara noastră este nevoie de un astfel de fond, după evoluţiile din sistemul bancar care, în doar un an, au generat creşterea de la aproximativ 13 până la 20 de lei a cotaţiilor dolarului american. În consecinţă, marja dobânzii la creditele contractate de dezvoltatorii imobiliari a crescut de la aproximativ 10 chiar şi până la 20 la sută.
Măsuri favorabile
Viceministrul a dat asigurări că Guvernul preconizează un şir de măsuri menite să diminueze costurile, inclusiv pentru a favoriza investiţiile în construcţii, să impulsioneze elaborarea standardelor profesionale şi să asigure condiţii minime de lucru pentru constructori. Asigurările au venit ca reacţie la problemele semnalate de reprezentanţii „Sindicons” privind lipsa vagoanelor pentru muncitori, a duşurilor sau uscătoriilor, precum şi respectarea normelor de securitate şi sănătate pe şantierele de construcţii.
În context, sindicaliştii au abordat şi problema ce ţine de introducerea unei modificări în Codul educaţiei, care, în redacţia actuală, încalcă principiile parteneriatului social în ceea ce priveşte constituirea şi activitatea comitetelor sectoriale pentru elaborarea standardelor ocupaţionale.
În cadrul şedinţei, au mai fost examinate chestiuni privind restanţele salariale faţă de lucrătorii de la Întreprinderea de Stat „Mina din Mileştii Mici”, iniţiativa de constituire a unui fond de investiţii de tipul caselor sociale ale constructorilor, precum şi a instanţelor specializate în soluţionarea litigiilor de muncă.
Totodată, Ludmila Voinarenco, specialist pe probleme organizatorice la „Sindicons”, a prezentat un raport statistic referitor la apartenenţa la sindicat, iar Valentina Scobioală, contabilă-şef a federaţiei – o informaţie privind încălcarea Statutului „Sindicons” de către unele organizaţii sindicale primare.