4 October 2024
Chisinau
Editorial

Despre trei elemente fundamentale ale vieții

Loading
Editorial Despre trei elemente fundamentale ale vieții
Despre trei elemente fundamentale ale vieții
unsplash.com

Sfânta Scriptură ne spune că ducem po­vara păcatului origi­nar, iar Isus Hristos s-a jertfit pentru noi, luând asupra sa pă­catele omenirii… De două mii de ani, deși majoritatea oamenilor s-au convins de acest adevăr, evenimentele, atrocitățile comise ne arată că locuitorii planetei nu au învățat aproape nimic din sângele vărsat pe Golgota. Războiul din țara vecină e o confirmare în plus în acest sens.

Înveți să prețuiești ceva doar după ce pierzi (sau riști să pierzi) ceea ce ai. Cel mai scump lucru pe lu­mea asta, pe care nu poți să-l cumperi, este sănăta­tea, deși unii cred că având bani poți să ți-o recupe­rezi. Da, până la un punct. Totodată, fiecare se poate convinge, dacă mai era nevoie, că nu poate exista sănătate fizică fără sănătate spirituală, dar mai ales fără sănătate mintală. Sănătatea fizică și cea mintală sunt strâns legate între ele. Nu există sănă­tate în genere fără sănătate mintală.

Oamenii trebuie să respecte cele zece porunci, dar mai ales porunca a șasea: „Să nu ucizi!”. Mă gân­desc acum: ce mame au născut astfel de monștri, ce societate i-a educat, dacă aceștia ucid fără motiv, fără milă copii, femei și bătrâni? Nu putem să nu vorbim despre aceasta acum, când fiecare creștin caută să-și purifice sufletul, să se spovedească, încearcă să fie mai bun…

Desigur, al doilea element definitoriu, fundamen­tal al vieții noastre este Pacea. Parcă ar suna banal, dar acesta este adevărul: nu pot exista nici viață, nici fericire, dacă nu există pace! „Noi vrem o pace mon­dială, nu un masacru mondial” (cum se spune într-un cântec pe versuri de Adrian Păunescu), iar aceasta o putem obține doar toți împreună, prin împăcarea cu Dumnezeu prin Hristos. „Credința noastră rămâne în Dumnezeu și în Isus Hristos, Domnul Păcii”.

Pacea și Libertatea ar trebui să meargă mână în mână. Fiindcă la ce folosește pacea dacă omul este sclavul cuiva, sclavul unui regim sau sclavul unor vicii dăunătoare? Ucrainenii au înțeles ce în­seamnă libertatea, au simțit gustul libertății și au dat dovadă de un curaj nebun și de demnitate, apărându-și libertatea cu un preț enorm al sânge­lui… Orașele distruse, economia pot fi refăcute, dar viețile sacrificate pe altarul libertății nu mai pot fi recuperate…

În Săptămâna Patimilor, în care comemorăm chinurile lui Isus Hristos îndurate pentru salvarea omenirii, în Săptămâna Luminată, precum și de acum încolo, pururi, vă dorim Pace în suflet și în case, pâine pe masă! Paște Fericit tuturor!

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand