20 aprilie 2024
Chisinau
Social

Deși hrănește o țară, agricultura e în postura de „Cenușăreasă”

Loading
Social Deși hrănește o țară, agricultura e în postura de „Cenușăreasă”
Deși hrănește o țară, agricultura e în postura de „Cenușăreasă”
agricultori

Foto: hotenews.ro

 

Situaţia actuală a lucrătorului din agricultură nu este una de invidi­at, chiar dacă este sector strategic pentru Republica Moldova. Este domeniul cu cele mai mici salarii și cu muncă nedeclarată. Practic, în agricultură nu s-au făcut investiţii străine, lucrul cel mai dureros, din care cauză nu a fost posibilă o dez­voltare susţinută a acestei ramuri a economiei naţionale.

 

Potrivit unui studiu realizat de Uniunea Europeană, agricultura din Moldova este ineficientă. Sectorul dat înregistrează o productivitate scăzută, investiţiile în do­meniu au fost mici, iar costurile exagerate. Productivitatea sectorului este de 2–3 ori mai mică decât în Europa şi situaţia aces­tuia este comparabilă cu cea din Europa anilor 70.

„Fără atragerea investiţiilor străine ma­sive, doar cu implicarea statului nostru, cu mijloacele financiare ale producătorilor agricoli autohtoni, este cu  neputinţă de a reforma sistemul agricol din ţară. De aici şi salariile mici. Deşi, de dragul adevărului, s-ar cuveni să specificăm că, în toate ţările din lume, chiar şi în cele mai dezvoltate, salariile angajaţilor din agricultură sunt mai mici în comparaţie cu cele din alte ramuri”, a explicat Sergiu Bernevec, preşedinte­le Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”.

Problemele agricultorilor au fost discu­tate, recent, într-o conferință organizată cu suportul Uniunii Europene. Media în UE a persoanelor ocupate în agricultură a fost anul trecut de 5%, pe când Republica Mol­dova a înregistrat, anul trecut, unul dintre cele mai ridicate niveluri de ocupare a po­pulaţiei în sectorul agricol – 27,5% (323 de mii de persoane).

„În Moldova, peste 54% din populație locuiește la sat, ceea ce determină Mi­nisterul Agriculturii  și Industriei Alimen­tare să depună eforturi mai mari pentru 

îmbunătățirea condițiilor de trai în mediul rural şi a condițiilor de dezvoltare a aface­rilor agricultorilor”, a declarat Iurie Uşure­lu, viceministru al Agriculturii.

„Politica UE în domeniul agricol este foarte complexă, iar Uniunea Europeană depune eforturi pentru ca să creeze în Republica Moldova oportunităţi pentru a creşte nivelul de trai al populaţiei din me­diul rural. Politicile de dezvoltare rurală sunt puternic conectate cu cele de dezvol­tare economică, dezvoltare regională şi cu politicile sociale”, a menționat Iva Stame­nova, manager de proiecte pentru agricul­tură, dezvoltare rurală şi siguranţa alimen­telor în cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova.

O altă problemă discutată în cadrul eve­nimentului a fost depopularea zonelor ru­rale. Viceministrul Iurie Uşurelu îşi doreşte ca mediul rural să devină atractiv pentru familiile tinere. El spune că Ministerul Agri­culturii depune eforturi pentru a atinge acest obiectiv, iar Moldova „nu trebuie să inventeze bicicleta”, ci să preia din bunele experiențe internaționale.

Snezhana Blagoeva, consilier de nivel înalt al Uniunii Europene în Republica Mol­dova pe domeniul agricol, spune că, prin politicile promovate ministerul ar trebui să facă în aşa fel încât o cotă cât mai mare din valoarea produselor crescute să rămâ­nă la producătorii agricoli. Aceasta spune că problema veniturilor mici din domeniul agrar nu este doar în Moldova. Peste tot în lume guvernele încearcă să creeze condiţii astfel încât o cotă mai mare de venituri să rămână la producători, nu la intermediari.

Masa rotundă „Îmbunătățirea condițiilor de muncă şi a standardelor de viaţă în zo­nele rurale din Moldova. Dezvoltarea rura­lă – abordări şi perspective” s-a desfășurat cu suportul misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul Expoziţiei internaționale „Mold-agrotech 2017”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand