Cu prilejul Zilei Internaţionale a oamenilor în etate, care a fost marcată recent, conducerea Federaţiei „Sindicons” l-a vizitat, zilele trecute, pe Dementie Tabac, fost angajat al aceleiaşi structuri, care a împlinit recent onorabila vârstă de 80 de ani, pentru a-l felicita şi a-i înmâna un ajutor material.
Dementie Tabac a activat în sindicate în perioada sovietică timp de 27 de ani. El povesteşte că, pe atunci, sindicatele din construcţii numărau peste 125 de mii de membri.
„Atunci, reprezentanţii salariaţilor se ocupau mai mult de aspectele legate de funcţionarea întreprinderilor, dar şi de protejarea drepturilor şi a intereselor lucrătorilor. Prin judecată nu se mergea atât de des, deoarece problemele oamenilor erau rezolvate cu uşurinţă”, a remarcat Dementie Tabac.
Veteranul sindicatului din ramura construcţiilor spune că, pe timpuri, salariaţii veneau la comitetul sindical atunci când se isca vreo problemă legată de relaţiile de muncă, vreun conflict cu superiorii, calcularea sau achitarea incompletă a salariului. Angajatorii erau informaţi la tot pasul despre acest gen de situaţii şi le rezolvau pe toate cu operativitate maximă.
„Conducătorii de unităţi nu încălcau drepturile angajaţilor şi nici nu refuzau să le soluţioneze acestora solicitările cu care veneau, pentru că ştiau că, în caz contrar, primeau vot de neîncredere din partea sindicatelor şi aveau foarte mult de pierdut”, a accentuat Dementie Tabac.
Fostul activist sindical se arată nedumerit de faptul că acum membrii de sindicat sunt nevoiţi de multe ori să-şi ceară drepturile în judecată, iar instanţele primesc o avalanşă de asemenea cereri.
La rândul lor, angajatorii generează numeroase cazuri de încălcare a drepturilor salariaţilor, îi pedepsesc şi chiar eliberează fără motiv din serviciu, fără să se mai gândească şi la nevoile reale ale oamenilor.
În consecinţă, lucrătorii se tem să vorbească deschis despre problemele cu care se confruntă la locul de muncă şi, cu atât mai mult, despre asigurarea necesităţilor lor şi ale familiilor acestora, concluzionează Dementie Tabac.
Ludmila Voinarenco, specialist principal pe probleme organizatorice în cadrul Federaţiei „Sindicons”, a comunicat pentru „Vocea poporului” că reprezentanţii acestui sindicat de ramură se străduiesc să ţină legătura şi să le acorde atenţie specialiştilor care ies la pensie. În acest fel, activiştii sindicali îi pot consulta pe cei care au acumulat o experienţă valoroasă şi pot da sfaturi bune, utile, a apreciat Ludmila Voinarenco.
Ea are doar cuvinte de laudă la adresa lui Dementie Tabac, despre care spune că era o persoană foarte responsabilă în ceea ce priveşte evidenţa oricărui document primit spre executare sau soluţionarea problemelor cu care se confruntau salariaţii-membri.
Potrivit Ludmilei Voinarenco, Dementie Tabac s-a bucurat de autoritate şi respect în rândul liderilor sindicali, care veneau de multe ori să se sfătuiască cu el în diferite situaţii legate de reprezentarea salariaţilor.