Membrii Consiliului General, în numele tuturor salariaților-membri de sindicat, își exprimă dezacordul și îngrijorarea față de majorarea tarifelor la gazele naturale, fapt care va conduce la scumpiri în lanț ale serviciilor comunale, ale prețurilor la produsele de strictă necesitate și, inevitabil, la survenirea unui colaps social-economic în țară.
Nu este clară modalitatea de formare a prețului la gazele naturale procurate de la furnizor, nu este clar de ce nu este făcută publică această formulă de calcul pentru consumatori care suportă în final costul acestui bun, fiind posibilă de accesat pe pagina web a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, astfel ca fiecare cetățean să aibă acces la această informație.
Situația pandemică din ultimul timp a dus, practic, la stoparea activității unor agenți economici, la diminuarea veniturilor populației și la încetinirea creșterii economice.
Populația, puțin numerică rămasă în țară ca urmare a fluxurilor migraționale, achită toate taxele și impozitele incluse în costul final al mărfurilor, care au crescut semnificativ în ultimul an. Salariile, însă, în anul 2020, au avut cea mai mică creștere în termeni reali din ultimii ani, de doar 105,8%, pe fundalul majorării prețurilor și a tarifelor din ultima perioadă, care doar în perioada de 10 luni ale anului 2021 au crescut cu 8,29%, urmând să crească până la finele anului, în urma majorării tarifelor la resursele energetice, afectând puterea de cumpărare a populației în ansamblu.
Spre regret, propunerile expuse în decla-rațiile recente ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova nu au fost acceptate în totalitate, iar compensațiile care vor fi acordate doar consumatorilor casnici nu vor avea un impact semnificativ asupra soluționării situației create.
În acest context, pentru neadmiterea diminuării puterii de cumpărare a populației ca urmare a majorării prețurilor în lanț la toate produsele și mărfurile, cerem, în mod de urgență:
- Convocarea ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru determinarea măsurilor concrete;
- Asigurarea transparenței la stabilirea tarifului pentru gazele naturale prin publicarea formulei de calcul și a prețului final la gazele naturale.
- Scutirea de TVA a gazelor naturale și gazelor lichefiate;
- Reducerea TVA la produsele alimentare social-importante;
- Stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 4000 de lei;
- Majorarea valorilor de referință în sectorul bugetar în mărime mai mare decât s-a propus la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.
- Majorarea pensiilor, asigurând men-ținerea puterii de cumpărare a persoanelor pensionate.
- Sporirea nivelului protecției sociale prin adoptarea unor mecanisme de susținere a persoanelor cu venituri mici, suplimentar la compensațiile la achitarea facturilor pentru gaze naturale și agent termic, care vor fi acordate consumatorilor casnici.
În cazul în care revendicările noastre nu vor fi auzite și nu vor fi întreprinse măsurile necesare, sindicatele își rezervă dreptul de a purcede la alte acțiuni, care sunt prevăzute de cadrul legal.
La 6 decembrie curent, CNSM a înaintat aceste revendicări Guvernului, Parlamentului și Președintelui țării pentru întreprinderea măsurilor de susținere social-economică a populației
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM