21 mai 2024
Chisinau
Social

Debirocratizare de sus în jos a sistemului medical din țară

Loading
Social Debirocratizare de sus în jos a sistemului medical din țară
Debirocratizare de sus în jos a sistemului medical din țară
Vocea poporului

Sistemul medical din Moldova duce lipsă acută de lucrători medicali, în o treime din sate nu există me­dici de familie. În total, reţeaua de asistenţă medicală primară din ţară include 1226 de instituţii. Deseori, un medic de familie deservește chiar și șase sate, având în fiecare dintre ele programate anumite zile din săptămână, în unele doar în câ­teva zile pe lună.

Asta în condițiile în care aceștia nu au mașină de serviciu și se deplasează cu transportul public, luându-le ore bune ca să ajungă la destinație, mai ales pe vreme rea. Și când doctorul ajunge la punctul me­dical, câteva zeci de persoane așteaptă la coadă. Boala poate veni oricând și nu ține cont de graficul medicului.

O criză acută de medici de familie se atestă în raionul Nisporeni. Aici există 14 localități fără nici un medic de familie. În total, în acest raion ar mai fi nevoie de încă 16 specialiști. Deși de mult timp a fost instituită metoda programărilor, în zilele când le vine medicul în sat, oamenii vin și neprogramați, așteptând ore în șir la punc­tul medical.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand