Angajaţii instituţiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală vor primi salarii mai mari, formate în baza performanţelor profesionale individuale.
Cabinetul de Miniştri a aprobat, miercuri, un Regulament în acest sens, care vine să modifice conceptual mecanismul de salarizare a angajaţilor din sistemul de sănătate, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului. Potrivit noilor prevederi, salariile lucrătorilor medicali vor crește cu circa 20%. Totuşi, accentul se pune pe majorarea veniturilor tinerilor specialişti, cu un stagiu de muncă de până la 10 ani, a căror remunerare va creşte cu 50% şi chiar cu 100%. Măsura are ca scop motivarea medicilor să rămână în sistemul de sănătate autohton, dar şi să excludă inechităţile la care sunt expuşi tinerii specialişti.
Începând cu 1 iulie curent, venitul salarial al angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală va fi compus atât din salariul de funcţie şi garanţii salariale, cât şi din remunerarea pentru indicii de performanţă înregistraţi.
Suplimentul salarial acordat pentru performanţele profesionale obţinute în muncă vine să stimuleze creşterea calităţii serviciilor medicale şi este bazat pe calitatea serviciilor prestate, aportul şi profesionismul angajatului.
Cheltuielile preliminare necesare pentru majorarea salariului pentru a doua jumătate a anului 2016 se estimează la 295 mln. de lei. Resursele financiare sunt prevăzute în Legea fondului pentru asigurările medicale pentru anul curent.